Медия без
политическа реклама

Полицията арестува търговци на гласове

В София машини отпечатват една бюлетина при гласуване в два избора

05 Ноем. 2023Обновена
През тази неделя полицията има доста работа, както имаше и предишната.
БГНЕС
През тази неделя полицията има доста работа, както имаше и предишната.

И тази неделя полицията има доста работа. Търговията с гласове се вихри, макар да не се гласува за общински съветници, тоест поводите за алъш-вериш теоретично са по-малко.

„Двама души са задържани в София. В момента се изясняват всички факти и обстоятелства около случая. Засега от полицията не уточняват в кой район са задържани", съобщи БНТ.

В община Каварна пък бе задържан стар познайник - кметът на село Белгун Благомир Станев. От Окръжната прокуратура в Добрич потвърдиха пред БНР, без да съобщават за подробности. През април 2021 г. след парламентарните избори започна разследване по негови твърдения, че е бил пребит в присъствието на тогавашния председател на общинския съвет. В основата пак бе търговия с гласове  - кой на кого колко гласа бил осигурил.

В Провадия пък трима души са били арестувани заради заплахи към жители да не гласуват. Те били криминално проявени.  "Движили са се в района на ромската махала вкупом с автомобили, като заплахите са основно вербални към гражданите", заяви комисар Веселин Вълчанов пред БНТ. Обаче приятели на задържаните са на мнение, че тримата просто искали да попречат на купения вот. "Между 60 и 80 лв. върви един глас", каза авер на задържаните.

Във Варна има подаден сигнал за търговия с гласове - около централния пазар. Засега не се съобщава за арести.

 

И ДРУГИ ПРОБЛЕМИ

Нов казус изникна около машинното гласуване, при това само в София. В Централната избирателна комисия (ЦИК) са били докладвани около дузина случая, при които избиратели искат да гласуват за кмет на район и кмет на община, но машините отпечатват само по една бюлетина, вместо по две.

Засега отговор на мистерията няма. ЦИК ще търси такъв от „Сиела Норма“ - частната фирма, която трябва да се грижи за правилното функциониране на устройствата за гласуване. Казусът изглежда е толкова значим, че реагираха и изборни кандидати. В социалните мрежи те посъветваха избирателите, ако машината не разпечатва коректно разписките, да поискат от секционната комисия да гласуват повторно за избора, който не са успели да направят.

Първа за това сигнализира зам.-шефът и говорител на комисията Росица Матева. Тя разказа, че имало десетина сигнала за избиратели, отбелязали кандидати и в двата вида избор, на които обаче машините са отпечатали бюлетина само за единия – за кмет на район. Матева отбеляза, че това е твърде странно, тъй като при подобно гласуване, най-напред трябва да се отпечата бюлетината за кмет на общината.

На избирателите, които са изпаднали в тази ситуация, секционните комисии са отказали да позволят повторно гласуване. Нещо повече – когато са се консултирали с колцентъра на „Сиела“, който трябва да дава указания при проблеми и нередности, от там им казали, че така или иначе гласът ще бъде отчетен чрез флаш паметта на машината. Матева напомни, че след последните изменения в Изборния кодекс гласовете се отчитат само чрез машинната бюлетина. „Вече на няколко човека в София гласовете са изгубени, при това за кмет на община“, констатира говорителят на ЦИК.

Колегата й Цветозар Томов съобщи за още два случая, при които става обратното – отпечатва се бюлетината за кмет на общината, но не и за кмет на район. Той каза, че указал на секционните комисии да анулират бюлетините като сгрешени. „Моля?! Машинни бюлетини да ги анулирате!“, възкликна Росица Матева. Последва спор между комисарите, от който не се чу нищо, тъй като шефът на ЦИК Камелия Нейкова бързо изключи микрофоните – редовна практика, когато членовете на комисията се скарат за нещо. Накрая те решиха единодушно, че ще се обърнат с искане от „Сиела“ спешно да им предостави обяснение.

Малко по-късно ЦИК взе решение как да се подхожда при такива случаи. Ако машината не е отпечатала всички бюлетини по начин, който да позволява да бъдат отчетени и преброени гласовете, върху всяка отпечатана бюлетина се поставя надпис „унищожена“, без да се разгъва; бюлетината се прилага към констативен протокол, който се съставя в такива случаи; избирателят се допуска да гласува повторно само с хартиени бюлетини; унищожените бюлетини не се поставят в урната, а се прикрепят към констативния протокол.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата