Quantcast
Подалият оставка архитект: Болницата е поискала павилионът да остане | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Подалият оставка архитект: Болницата е поискала павилионът да остане

Ако под основна пътна артерия минават кабели, задължение на голямата община е да издаде разрешение за тях, коментира арх. Иван Шишков
4 992
 Bulgaria ON AIR

Започнатата през 2018 г. процедура за премахване на злополучния павилион, свързан с нелепата смърт от токов удар на 16-годишния Людмил, е била спряна след намеса на болницата. Преписката е била върната от направление "Архитектура и градоустройство" с правно основание получено писмо от директора на болницата павилионите да останат. Досега от голямата община твърдяха друго - че преписката е върната заради пропуски и липса на информация за сключения договор за наем на обекта. Според тях от районната администрация не е следвало да изискват допълнителна информация от областната управа и от болницата, а директно да преминат към премахване. Ако обясненията на Шишков са верни - че преписката е върната именно заради болницата, версията на общината увисва. 

Това разкри пред телевизия "Bulgaria on air" подалият оставка архитект на район "Триадица" Иван Шишков. Шишков хвърли светлина и върху други обстоятелства около павилиона, които насочват отговорността към голямата община и лошата нормативна уредба. Архитектът се оттегли от поста по своя преценка с цел максимално изясняване на случая, а пред ""Bulgaria on air" обясни, че е усетил недоверие към себе си в създалата се ситуация. 

Заветната служебна бележка, послужила на ЧЕЗ като основание за присъединяване на павилиона към електрическата мрежа през 2011 г., е издадена от тогавашния началник-отдел в района Елена Траянова, коментира Шишков. Тя е била упълномощена да замества Шишков, който в този момент е отсъствал, и тя е подписала като заместващ със запетайка издадената служебна белека. Според Шишков обаче този документ няма никаква стойност и при издаването му не е извършено дори административно нарушение. "Единственото, което прави тази служебна бележка, е да удостовери наличието на павилион. Това е факт и не е основание за присъединяване на обекта към мрежата. Според мен екипът тогава не се е усъмнил за какво може да се използва бележката", твърди Шишков. Според него проблемът със захранването на павилионна е възникнал след реконструкцията на булеварда през 2019 г. и повторното присъединяване на обекта към мрежата. 

"2019 г. завършва ремонтът на бул. "Акад. Иван Гешов". Тогава има промяна в шахтата, има премахване на електрически стълб. Новото привързване на павилиона и това, което виждаме като тръби с кабели по оградата, според мен датира от тогава", счита Шишков. Според него обаче за всичко това може и да няма никаква документална следа, ако реконструкцията е мината просто като ремонт, за който не е издавано отделно разрешение за строеж. "Тази инфраструктура, шахтите, минават по линия на ремонтите, от които не остава строителна документация. Когато не правиш основен ремонт, не издаваш разрешение за строеж, няма и документация. Вероятно това се е случило и в конкретния случай", коментира бившият районен кмет. Той припомни, че кабелите на павилионите, включително и на другите павилиони, са от другата страна на булеварда. "Тоест кабелът тръгва от стълб и електромер от другата страна на булеварда. В случая имаме един кабел, който е връзка между два района и минава под основна пътна артерия. За такъв кабел следва да се издаде разрешение от направление "Архитектура и градоустройство", коментира още Шишков. Според него при юридическото изясняване на случая ще лъсне и дупка в нормативната уредба - липсата на изрично изискване за разрешение за строеж при връзки към временни преместваеми обекти. "Очевидно е, че връзката към такива обекти няма как да е преместваема. Трябва да се запише изрично изискване за разрешение за строеж", счита Шишков. 

Още

Арестуваните за сертификати лекари са освободени без обвинение

01.12.2021

2023
Полиция претърси за следи от сексуално насилие дома на Мерилин Менсън

30.11.2021

547
Скопие отне лиценза на фирмата собственик на изгорелия автобус

24.11.2021

Обновена

2171