Медия без
политическа реклама

Партията на Цветанов е получила 1 млн. долара за изборите

Бившият вътрешен министър изживя катарзис и вече съжалява за непремерените си изказвания

17 Март 2021Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Бившият втори в ГЕРБ и настоящ лидер на Републиканци за България - Цветан Цветанов, обяви, че партията му е получила досега 1 милион долара дарение от бизнесмена Павел Вълнев, при когото той работи от 2 г. като съветник. По думите на Цветанов колосалната сума е общо за изборната кампания, а Вълнев не се намесвал в партийните дела и каква политическа линия да бъде следвана. "Пари, които са необходими, за да стигнеш до избирателите", коментира лаконично Цветанов пред Би Ти Ви. Потърсен от "Сега" за повече разяснения за дарения милион, той не отговори на мобилния си телефон.

"Таван" за даренията към партиите от фирми няма, след като през 2019 г. ГЕРБ заедно с ДПС позволиха със законови промени на юридически лица да спонсорират формациите.

В същото време в тв интервюто Цветанов отчете, че до момента за изборната кампанията са били изразходвани около 800 000 - 900 000 лв.

Запитан дали е в неплатен отпуск и какво точно работи при бизнесмена Вълнев, Цветанов витиевато отговори: "Имам договор, с който извършвам съответни дейности и получавам съответните възнаграждения. Нещо подобно на вас – когато участвате на вашата си работи и я извършвате в момента. Водя се като съветник, консултант на Вълнев, имам познания. Мога да посъветвам съответните хора, които искат съвет от мен, за ситуацията в региона, в България като цяло. Не съм в неплатен отпуск".

КАТАРЗИС

Цветан Цветанов заяви още, че и без да се беше разразил "Апартаментгейт", щял да напусне ГЕРБ, а между него и лидера Бойко Борисов имало "постоянни различия", които избуявали на моменти и излизали в публичното пространство. Той се опита и да демонстрира катарзис от времето, когато беше вътрешен министър и вицепремиер.

Скандалната афера с жилището на Цветанов в столичния квартал "Изток" се разрази през пролетта на 2019 г., и му коства всички партийни и публични постове. "Апартаментгейт" бе свързан с покупката на огромен апартамент с персонален асансьор на доста по-ниска цена от пазарната.

И тогава, и сега, Цветанов обаче не пожела да признае, че е направил грешка. "Освободил съм се от всички останали мои собствености и в момента имаме едно жилище, в което живея. Направил съм го съгласно българското законодателство. Не съм предполагал това, което се случи. Ако съм го предполагал, може би щях да го направя по друг начин, щях да го обявя още преди закупуването, за да може да бъдат информирани хората", каза той.

На въпрос на водещия "Ако не беше "Апартаментгейт", щяхте ли да напуснете ГЕРБ?", Цветанов отвърна: "Да. Защото виждаме каква е промяната в ГЕРБ и връзката между ГЕРБ и ДПС е видна. Дори във Велико Търново местните хора казват, че първите трима в листата на ГЕРБ са от ДПС".

Цветанов даде и пример за различие между него и Борисов. "Между мен и Борисов постоянно е имало някакви различия и ще дам пример – случаят "Скрипал". Българската държава не обяви позицията си и не предприе никакви действия по него", упрекна Цветанов. 

Все пак той си "посипа главата с пепел" и призна за свои грешки от времето, когато беше вътрешен министър и вицепремиер. Направи го обаче с "половин уста" - за обвиненията му към лекарите от Горна Оряховица по скандалния случай, станал известен като "бебето във фризера". Медиците бяха заклеймени от Цветанов като убийци от най-високата трибуна в държавата - парламентарната. На 3 декември 2010 г. той изчете разговорите им, записани със специални разузнавателни средства по друго дело - за престъпление по служба.

"Всеки е допускал грешки, от тази гледна точка няма как да не допускаш грешки. Но политиката е затова - да се развиваш и да не допускаш отново тези грешки. Чисто емоционално в качеството си на вицепремиер и министър на вътрешните работи съм правил изказвания, които не е било удачно да бъдат правени от политическо лице", коментира днес бившият вътрешен министър. Според него е трябвало да има повече дискретност при полицейските операции, защото "резултатите бяха много добри". Като пример той даде "Килърите" и "Наглите", разследванията и присъдите по които се точеха с години.

От обиколките и срещите си с избирателите Цветанов си правел извод, че РБ ще спечелят и ще влязат в следващия парламент. "Правителството не се справя с третата вълна. Между първата и втората нямаше никаква подготовка, отхлабваме, затягаме, няма никаква последователност в действията им, не се изградиха ковид болници, за да може да бъдат оборудвани с техниката", критикува властимащите Цветанов.

Според него затварянето на държавата ще повлияе на избирателната активност, защото "много хора ще имат притеснения за здравословното си състояние и администрацията не е готова да проведе избори на голям брой карантинирани. Нямаме представа как ще действа администрацията и как ще бъде осъществено гласуването на карантинираните. Ще бъдат ограничени правата им", смята той.

Бившият зам. председател на ГЕРБ - Цветан Цветанов, обяви, че приближени до премиера и лидер на партията Бойко Борисов стоят зад скандала "Апартаментгейт".

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?