Медия без
политическа реклама

Партия изпадна от бюлетината за изборите

ЕНП не е регистрирала нито една листа и номерът й за вота ще трябва да бъде прескочен

01 Септ. 2022Обновена
Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов.
БГНЕС
Говорителите на ЦИК Росица Матева и Цветозар Томов.

Изумително нехайство демонстрират политиците по отношение на изборите. Днес стана ясно, че Единна народна партия (ЕНП) не е регистрирала нито една листа с кандидати за предстоящите парламентарни избори. Въпреки това, от формацията са участвали в жребия, с който се определят поредните номера в бюлетината за участниците във вота. Сега Централната избирателна комисия (ЦИК) се принуждава да прескочи №21 в бюлетината, който ЕНП получи при жребия.

Бурна сцена неочаквано се разигра по време на тегленето на жребия за поредните номера в бюлетините, който се провежда тази сутрин в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Въпросната партия участваше в коалицията ИБГНИ, която влезе в двата кратки парламента миналата година. На изборите през ноември обаче коалиция се срина, отпадна от Народното събрание и впоследствие се разпадна. За предстоящите избори на 2 октомври ЕНП се съюзи с движение „Ние идваме”, което се оглавява от Арман Бабикян и Николай Хаджигенов – също бивши участници в ИБГНИ. Наскоро обаче двамата обявиха, че се отказват да участват във вота – решение, което се споделя от ЕНП.

Партията обаче не е подала искане до ЦИК да се отмени регистрацията й за изборите, каквато е процедурата в такива случаи. Затова комисарите са я включили в жребия, който изтеглиха вчера. Така ЕНП е получила №21.

Междувременно, в ЦИК са разбрали, че няма подадени и регистрирани листи с кандидати от формацията. Днес говорителят на комисията Росица Матева съобщи на брифинг, че №21 няма да фигурира нито в електронните, нито в хартиените бюлетини. „Няма да се оставя и празно място в бюлетината, просто няма да имаме №21”, обясни Матева.

Няма съмнение обаче, че мнозина, които не са наясно със случая около ЕНП, ще забележат липсващия номер и ще приемат, че има нещо нередно с бюлетината. На практика това е така.

От партията „Национално движение Единство” пък не са регистрирали листи в Монтана и Сливен. Затова в бюлетините за тези избирателни райони няма да присъства името и номерът на партията.

КЪМ ИЗБИРАТЕЛИТЕ

Матева предупреди, че избирателите, които искат да гласуват на настоящия си адрес, трябва да подадат заявление до 17 септември. Те няма да могат да гласуват на същия адрес само на основанието, че на предни избори са подали вота си там. Подаването на завяления става или на място в съответната община, или електронно, чрез сайта на дирекция ГРАО на регионалното министерство. В ЦИК не приемат такива документи.

Също на 17 септември изтича и срокът за подаване на заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. От ЦИК напомнят, че минимум 10 такива трябва да бъдат подадени в дадена община, за да се образува комисия с мобилна урна.

Матева помоли гражданите, които имат питания към ЦИК, най-напред да прегледат секцията "Въпроси и отговори" на сайта на комисията, преди да звънят на телефоните й.

ГЛАСУВАНЕ В ЧУЖБИНА

Около 800 ще бъдат избирателните секции в чужбина, прогнозира другият говорител на ЦИК Цветозар Томов. Големият им брой, както обясни той, се дължи на либерализирания режим за откриване на секции на базата на резултати от предишни избори - т.нар. автоматични секции. Огромната част от секциите, които ще бъдат открити за предстоящия вот, са точно такива.

От думите на Томов стана ясно, че избирателите в чужбина свикват с тази практика, и проявяват все по-слаба активност при подаването на заявления за гласуване. Досега са подадени близо 29 хиляди заявления, което е почти двойно по-малко от бройката им на последните избори през ноември 2021 г.

Тези заявки обаче не се използват, само за да се определи къде да се образуват секции. Чрез тях изборната администрация съставя и нещо като предварителни избирателни списъци, което е много полезно за секциионните комисии извън страната. Причината е, че в чужбина няма избирателни списъци, с каквито разполагаме в страната, и вписването на гласоподавателите в изборния ден само бави и затруднява комисиите.

Още по темата