Медия без
политическа реклама

Парламентът въведе нова стипендия за военните курсанти

Идеята е да се привлекат повече кандидати за военно образование, защото броят им в момента е катастрофално нисък

29 Ноем. 2023
Не Путин е виновен, че няма хора, проблемът е по-комплексен, посочи шефът на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.
БГНЕС
Не Путин е виновен, че няма хора, проблемът е по-комплексен, посочи шефът на парламентарната комисия по отбрана Христо Гаджев.

Изключително ниският брой на кандидатите за курсанти във висшите военни училища принуди депутатите да търсят начин да направят военното образование по-привлекателно за младите хора. За целта в парламента бяха одобрени промени в Закона за отбраната и въоръжените сили на първо четене, с които се създава нова стипендия за учащите, така че да им се осигури по-висок доход. Предложението дойде съвместно от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, но беше подкрепено с пълно единодушие от пленарната зала.

В момента минималният размер на стипендията, която получава един курсант, е 260 лв. месечно. За офицерски кандидат I клас тя може да стигне 785 лв. Това е ниска сума, а проблемът се усложнява от факта, че на военните курсанти е забранено да работят.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, който е сред вносителите, напомни, че желаещите да учат във военните училища са намалели толкова много, че положението е практически катастрофално. „Не съм съгласен, че Путин е виновен, че няма хора. Проблемът е много по-комплексен“, каза Гаджев. Така напомни за скорошното изявление на военния министър Тодор Тагарев, че фалшивите новини, разпространявани от БСП и „Възраждане“, че български войници ще бъдат пратени на фронта в Украйна, са отговорни за трайния спад на желаещите да се запишат в армията.

Гаджев, който оглавява парламентарната комисия по отбрана, изтъкна, че е необходимо да се направи военното образование по-атрактивно, като се въведе нова стипендия за подготовка за изпълнение на военната служба като професия. Тя ще бъде обвързана с държавния бюджет, така че размерът й да се променя с него всяка година. Стипендията ще възлиза на не по-малко от 1.3 от базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност, определяна със Закона за държавния бюджет. Крайната цел е курсантите да получават кумулативно две стипендии, като минималната ще бъде 754 лв., а за офицерски кандидат може да стигне до 1299 лв.

Според Гаджев ще се търси начин да се задържат и онези курсанти, които отпадат след първи курс, когато вече са подписали договори за военна служба. Идеята е те да могат да продължат службата си като войници и сержанти, така че да бъдат използвани максимално хората, които желаят да служат.

Ивелин Първанов от "Възраждане" отбеляза, че и така парите ще бъдат по-малко от това, което получава една касиерка. Той предложи на курсантите да се позволи да дават бойно дежурство, което да им се заплаща, като допълни, че така те няма да бъдат само студенти, облечени във военна униформа.

ОТПОР

С недоволство депутатите посрещнаха промени в същия закон, внесени от правителството, с които се иска преструктуриране на Съвета по отбрана. Това е съвещателен орган към военния министър, в който влизат всички най-важни фигури от въоръжените сили. Сега от правителството искат от съвета да бъдат отстранени директорът на военното разузнаване, командирът на специалните сили и началникът на военната академия.

От БСП определиха идеята като „безумие“, а като автор посочиха министър Тагарев. По същия начин реагираха и от ГЕРБ. Христо Гаджев нарече предложението „откровено глупава идея“, която партията му ще поиска да отпадне на второто четене на законопроекта. Той заяви, че така и не успял да разбере какъв е аргументът за исканото преструктуриране на съвета. Но разказа с едва прикрито недоумение, че пред парламентарната комисия по отбрана Тагарев обяснил, че залата, в която се събирал съветът, била прекалено тясна. Същото потвърди и Николай Дренчев от "Възраждане", който предложи на военния министър да му подари една табуретка, така че поне за шефа на военната разведка да се намери място в съвета.

И този законопроект премина през пленарната зала на първо четене, но явно ще претърпи значителни промени на второто.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

армия, некомплект

Още по темата