facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Парламентът спешно уреди заплащането на извънредния труд в МВР

Прилагането на новите правила, предложени от ГЕРБ, ще струва на бюджета 65 млн. лв.
2 160
 Илияна Кирилова

Депутатите одобриха спешно с пълно единодушие нови правила, с които се урежда заплащането на извънредния труд, положен от служителите на МВР. Това стана с промени в закона за силовото ведомство, внесени от ГЕРБ и подкрепени от БСП, които парламентът прие на първо четене.

Управляващите отрекоха мярката да е резултат от протестите. „Промяната се наложи не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, а от работата ни от 13 март насам. Извънредният труд нарасна и тенденцията е към увеличаване на работата по противодействие на последиците от пандемията“, каза новият вътрешен министър Христо Терзийски.

В момента положеният труд в работни дни извън установеното работно време не се смята за извънреден и не се компенсира с допълнително възнаграждение. Приетите сега промени в закона позволяват като извънреден да се отчита всеки труд извън редовното работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно – и съответно да се заплаща. „ … за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни“, мотивираха се вносителите на законопроекта.

По сметките на ГЕРБ прилагането на новите правила ще струва на бюджета 65 млн. лв., от които 37.4 млн. лв. за възнаграждения и 27.6 млн. лв. за осигуровки. Предложението е получило подкрепата на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на КНСБ.

Управляващите и опозицията се обединиха, че подобна мярка е необходима, но се сблъскаха по въпроса кога трябва да влезе в действие. От ГЕРБ искаха това да стане от 1 януари 2021 г., а социалистите – от датата на обнародването на промяната в закона.

От един месец служителите на МВР са тук на улицата от цялата страна, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Служителите на МВР се намират под натиск, в извънредна ситуация, която налага да бъде заплатен този извънреден труд, който полагат в момента на улицата – в ненормални условия, в жеги, под натиска на тълпата, която протестира, и тези хора трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“, заяви соцдепутатът Иван Иванов.

От ГЕРБ обаче не отстъпиха. Депутатът от мнозинството Красимир Ципов посочи, че мярката засяга не всички работещи в МВР, а около 13 хиляди служители с полицейски функции и органите по пожарна безопасност и защита на населението, включително оперативни работници, разследващи полицаи, ръководни служители от ниско, средно и високо ниво, както и малка част от специализираната администрация. По думите му, за да е сигурно, че те ще получат допълнителните пари, нужните за това средства трябва да бъдат заложени в новия бюджет за следващата година. „Законът за публичните финанси съвсем ясно казва, че промени в частта „Разходи за персонал“ не са възможни в рамките на бюджетната година“, обясни Ципов.

Тъй като депутатите излизат в лятна ваканция от август, законопроектът се очаква да бъде окончателно приет през септември.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

МВР преброи 160 фалшиви новини за половин година

24.09.2020

310 5
Политиката засенчи и работата на омбудсмана

24.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

647 3
Марешки обвини БСП в геноцид към българското общество

23.09.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3129 40

Коментари

Калпазанче

Бойко и Каскета са в нелегалност! Шубето е голам страх...

О С Т А В К А!

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Управляващите отрекоха мярката да е резултат от протестите.

 

Не, не е заради протестите! Изглежда е продиктувано от глобалното затопляне.

Neymar

Аз пък чух, че щели да вдигат заплатите предизборно и на останалите 420 хиляди държавни служители, като ни вдигнат на останалите данъците. 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

420 000  (420 хиляди) държавни служители

Тази цифра вярна ли е ?

дайте линк от къде е взета

става въпрос само на държавни служители

или в това число и ощински служители

 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

420 000 х 1000 = 420 000 000 лева/месец

при условие, че средната заплата = 1000 лева/месец

 

Любопитно ми е

колко общо заплати и премии са получили за 2019 година 

всички държавни администрации и държавни фирми

geni1

Депутатите се сърахуват!

 

Помислите каква е причината за недоволството!

 

Призовавам за обединение на Бъларския НАРОД!

 

ОСТАВКА!

Съд!

Затвор!

Бонжуар

Тате ще ми купи суджук, ама друг път... 

Астронавтът Ципов се сетил, че имало бюЖет, тцъ, тцъ, тцъ... 

Св. Толупий кара на "мазнинки", щото нЕма време за бюЖет и други глупости. 🏃‍♂️🏃‍♂️🏃‍♂️

Влез или се регистрирай за да коментираш