Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отцепникът Кирил Симеонов: Не съм напазаруван и ще подкрепя кабинета

Тошко Йорданов стяга редиците в ИТН със среща с координатори в София

19 Юни 2022
БГНЕС архив

Ше подкрепя правителството при гласуването на вота на недоверие, а при гласуването на актуализацията на бюджета на второ четене ще подкрепя текстовете, с които съм съгласен. Това каза в интервю за предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви Кирил Симеонов, последният отцепил се от „Има такъв народ“ (ИТН) депутат.

„Аз говоря лично за себе си и го декларирам пред цяла България – нито пари са ми предлагани, нито облаги, абсолютно нищо“, заяви още той. „Това, което направих, беше от сърце и чисто по идеологически причини. Аз не съм купен, не съм напазаруван“, допълни Симеонов.

Той се отцепи от ИТН, след като подкрепи поисканата от партията на Слави Трифонов оставка на Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ от поста председател на Народното събрание. След това гласуване на улицата го спрял млад мъж и го попитал през сълзи какво се случва в държавата. После не успял да заспи и емоционално взел решението да се отцепи от ИТН.

Няма да спра! Дори всички депутати да ми вземете и само Тошко Йорданов да ми оставите, аз няма да спра! Защото на моя страна е справедливостта и няма какво да губя".

„Хората ни пратиха да се борим срещу ГЕРБ, срещу системата. Аз съм ходил на протести през 2020 г., ходил съм да защитавам майките от „Системата ни убива“, ние се борим срещу системата“, изтъкна вече независимият депутат.

"Аз не съм предател. Хората са разочаровани, защото влязохме с обещанието, че ще се борим срещу ГЕРБ. Това, което се случи в четвъртък - се насъбира през времето. Споделял съм с колегите, че не ми е ок, това което се случва с Никола Минчев. Проблемът при нас в групата на ИТН е в комуникацията. Решението за искането на оставката на Минчев дойде от ръководството на партията. Сложих подписа си под това от лоялност. Не гласувах по съвест и затова излязох на трибуната и си признах грешката", обяви още Симеонов. Той заяви, че винаги е бил лоялен, но проблемът е чисто идеологически. Разминаха ни се релсите, натрупа се напрежение и капката преля, каза още той.

Имал съм разговор с Кирил Петков, в който разговор нищо не ми е предлагал, каза ми само, че ще хвърлим държавата в хаос, разказа Симеонов и уточни че срещаа била в лаборатория до БНР. Прекарах цял час в стаята на ИТН в НС, за да си поговоря с тях. Уважавам ги тези хора. Поговорихме си. Нищо лошо не ми се е случило вътре, обясни още депутатът.

В същото враме стана ясно, че в ИТН е започнало затягане на дисциплината по места. Така от партията съобщиха, че се е състояла среща на областната софийска структура на „Има такъв народ“ (ИТН).
"На срещата присъства председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, когото софийската структура на ИТН поканиха, а той се отзова, се казва в съобщението като се уточнява, че към него е имало множество въпроси, на които Йорданов е отговорил изчерпателно".

Слуховете за падането на правителството са силно преувеличени. Това коментира в интервю за БНТ Светлин Стоянов - един от депутатите, напуснали ИТН. По думите му подобни процеси на отцепване на депутати текат и в други парламентарни групи като тази на "Възраждане".

Срещата е била основно организационна, а обсъжданите темите: вотът на недоверие към правителството, казусът РСМ, отцепилите се от партията депутати и др. В съобщението се казва още, че сред присъстващите са били още Верослав Владимиров, парламентарен секретар на Министерството на енергетиката, Владимир Тимев, общински координатор на район „Възраждане“, Явор Исаев, общински координатор на район „Връбница“, Ива Тодорова, общински координатор за район „Младост“, Катерина Ряхова, общински координатор на район „Слатина“ и други районни координатори и членове.

Според информацията срещата е преминала конструктивно. Всички бяха на мнение, че ИТН е направила правилните действия, че е на верния път и че ще продължава да отстоява правата на гражданите и истината, независимо какво ще й струва това, завършва съобщението. 

Още по темата