Quantcast

Медия без
политическа реклама

Отцепник от ГЕРБ ще плаща близо 100 хил. лв. за конфликт на интереси

КПКОНПИ санкционира бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов заради продажба на общински имоти

25 Ноем. 2020
БГНЕС
През септември Атанас Камбитов влезе в новата партия на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ наложи глоба от 10 хил. лв. и конфискация на 87 627 лв. на отцепилия се от ГЕРБ бивш кмет на Благоевград Ататанас Камбитов, който наскоро влезе в новата партия на Цветан Цветанов. 

КПКОНПИ приема, че като кмет Камбитов е нарушил закона със сделка с общински имот. Проверката срещу него е започнала през 2019 г. след сигнали от орган на съдебната власт, разказва комисията. През януари КПКОНПИ се произнесе, че конфликт на интереси няма.

Проверка по втори сигнал обаче установила конфликт на интереси с продажбата на два имота – частна общинска собственост, на "Старт-2015" ЕООД. Дружеството е регистрирано през 2014 г., като преди да стане негов управител, Р. Ш. закупила от Камбитов имот в Свети Влас.

В периода 25 септември - 3 октомври 2017 г. като едноличен собственик на капитала и управител е вписан Атанас Камбитов. Той провежда извънредно Общо събрание на фирмата и разпределя дивидент на самия себе си в размер на 79 800 лв., формиран от натрупаната и неразпределена печалба за 2015 – 2016 г. Сумата му е изплатена от Р.Ш., която е счетоводител на същото дружество. В същия ден, в който е взето решението за изплащане на дивидента, Камбитов продава дяловете си на И.Б., като промените се вписват в Търговския регистър, а след това – на 20 октомври 2017 г., за управител отново е избрана и вписана Р.Ш.

На 17 септември тази година е вписана промяна на едноличния собственик на "Старт 2015" ЕООД. Новият собственик е "Старт Груп 2020" ООД, в което съдружници са Камбитов и дъщеря му. Така двата закупени имота – частна общинска собственост през 2016 г. и 2017 г., преминават в собственост на дружество, в което съдружник е бившият кмет, участвал в продажбата им.

Камбитов е издал заповеди и е утвърдил протокол за продажбата на единия общински имот, сключил е договор за продажба на другия, като и двете действия са извършени в частен интерес на свързано с него лице. За това му е наложена глоба от 10 000 лв. Освен това се конфискува получената материална облага в размер на 87 627 лв.

Камбитов може да обжалва решението на КПКОНПИ в съда.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?