Quantcast
Още един лекар почина от коронавирус в Добрич | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Още един лекар почина от коронавирус в Добрич

Здравният министър: Няма да затваряме градове и да връщаме КПП
Обновена
8 656
 Илияна Кирилова

Още един лекар от Добрич стана жертва на COVID-19, предаде БНР.  Първоначално информацията беше за двама починали медици.

Ендокринологът д-р Ариф е починал в клиника в Турция, където е бил приет в тежко състояние за лечение от коронавирусната инфекция, съобщиха от Областния координационен щаб в града, но няколко часа по-късно това се оказа фалшива новина. От името на ОКЩ местните медии публикуваха следното уточнение: “Поднасяме извинения за неточната информация, допусната в комуникацията с чуждестранната клиника. Във връзка с оповестената по-рано информация за кончина на д-р Ариф, Областният координационен щаб, екипът на Регионална здравна инспекция и Министерство на здравеопазването поднасят своите извинения на близките и семейството му и му пожелават бързо възстановяване”.

За съжаление другият съобщен смъртен случай е напълно реален - кардиологът Ивелин Марков е починал в многопрофилната болница в Добрич ден след като е бил хоспитализиран.

За последните 24 часа новите заразени в област Добрич са 27, след тях има и две медицински лица. Градът е един от най-засегнатите от коронавирусната криза - броят новооткрити случаи там надминава тези в София, Пловдив и Варна. В края на миналата седмица от местната болница съобщиха, че в здравното заведение не е останал нито един инфекционист или пулмолог, а за заразените с COVID-19 се грижат гастроентеролози. Болницата остана без инфекциозно отделение в началото на юли поради липса на инфекционисти. В момента обаче и двамата пулмолози са в болнични, поради което грижата за болните е поета от вътрешното отделение, съобщиха лекари пред Би Ти Ви. Не достигат и медицинските сестри - през нощта за всички пациенти се грижат един лекар, една медицинска сестра и един санитар.

По-рано през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов коментира пред Нова тв: „Следим изключително загрижено всички цифри, те са общодостъпни. Нашите решения са мотивирани на базата на тях. Нямаме никакво намерение никъде да затваряме никакви държави, градове, никакви КПП-та”. Ангелов бе на посещение в Кюстендил във връзка с епидемичната обстановка в областта.

„Тези, които пускат подобна информация за евентуално затваряне, си играят със страховете на българското общество", каза още той. И допълни: "Бъдете спокойни. Не вярвайте на тези грозни лъжи, които се разпространяват".

Ангелов така и не обясни какво точно го е накарало да обещава патетично, че няма да се затварят градове и да се връщат КПП, както и какво точно опровергава. Здравният министър обаче бе категоричен, че държавата разполага с ресурси и ако някъде се появи недостиг на лични предпазни средства или апаратура, то те веднага ще бъдат осигурени. Проф. Ангелов каза още, че всички на първа линия ще получават по 1000 лева допълнително до края на годината.

По думите му няма никакви притеснения в цялата Кюстендилска област по отношение на недостиг на персонал или легла. „Към настоящия момент има 46 свободни легла. Болницата в града няма нужда от нищо", каза още Ангелов.

Като критична точка към настоящия момент министърът определи Добрич, където няма инфекционисти, има проблем с разделянето на потоците. 

Още

И при COVID зоните се появиха фантоми

19.10.2021

Обновена

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

4208
Чешкият президент се видя с Бабиш и влезе в болница

10.10.2021

Обновена

1372
Нашите лекари са най-големите скептици в ЕС към ваксините

09.10.2021

5031