Медия без
политическа реклама

Около Паметника на Съветската армия ще бъде сложена ограда

МВР: Не са искали от нас да премахнем палатковия лагер пред ПСА

22 Авг. 2023Обновена
Палатките са сложени незаконно в Княжеската градина, твърди Столична община
Илияна Димитрова
Палатките са сложени незаконно в Княжеската градина, твърди Столична община

Около Паметника на Съветската армия ще бъдат поставени огради, които да обезопасят демонтажа на плочите с надписите по него, съобщиха от гражданското сдружение БОЕЦ. "След проведената среща с Трайчо Трайков — кмет на район "Средец" — БОЕЦ имаме неговите уверения, че още днес и районната администрация ще финализира цялата процедура. От утре всичко зависи от областния управител Вяра Тодева", съобщиха от БОЕЦ. Кметът на "Средец" съобщи за "Сега", че е подписал всички необходими документи за ограждането на ПСА, като преди това те са минали за подпис и през две дирекции в Столична община. Преписката вече е входирана и в областната управа, в чиито правомощия е поставянето на оградата. 

Според неофициална информация обаче загражденията около ПСА няма да бъдат поставени утре и дори вдругиден. 

Днес се стигна до напрежение, след като граждани се събраха с чукове пред монумента. Те влязоха в конфликт със защитниците от палатковия лагер. 

Както "Сега" писа, на 15 август Трайков съобщи, че експерти от район "Средец" са изготвили пореден констативен протокол за това, че ПСА е опасен за безопасността на минаващите. "Вече е изпратено на областния управител с предписание за незабавни мерки за ограничаване на достъпа на граждани в близост до съоръжението, чрез поставяне на строителна ограда и демонтиране на опасните елементи. Имам уверението на г-жа Тодева, че поверената ѝ администрация ще реагира адекватно", написа още Здравков.

В МВР няма постъпило искане от Столична община да бъде премахнат незаконният палатков лагер пред ПСА. Това съобщиха за "Сега" от пресцентъра на силовото ведомство. 

Не е ясно защо общината не е поискала от СДВР палатките да бъдат премахнати, след като столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви преди седмица, че те незаконно са поставени пред ПСА. "Ние сме съгласували протест без поставяне на палатки, така че тези палатки са незаконни", уточни Фандъкова. Кметът на район "Средец" Трайчо Трайков пък поиска писмено от общинската дирекция "Сигурност" към Столична община да премахне четирите плажни палатки, които лидерът на "Левицата" Мая Манолова разположи. Мотивите са, че бившата депутатка няма разрешение за разпъването им в Княжеската градина.

"В писмо до дирекция "Сигурност" (дирекцията е на пряко подчинение на кмета на София Йорданка Фандъкова) съм поискал да предприемат мерки за спазване на условията в издаденото от тях съгласувателно писмо за провеждане на акцията пред съоръжението, които изрично забраняват поставянето на преместваеми обекти като шатри, палатки и други подобни", заяви кметът на района, в който се намира ПСА.

В същото време министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се срещна днес с представители на "Левицата" и градската организация на БСП-София. Причината са информациите за подготвяно нападение над палатковия лагер и паметника на съветската армия в четвъртък, когато на 100 м от паметника - на стадион "Васил Левски", е футболната среща между "Левски" и "Айнтрахт" (Франкфурт). "Сега" припомня, че миналата седмица фенове на "синия" клуб нападнаха палатките пред ПСА, счупиха плочата на монумента и замеряха с димки хората в лагера.

"МВР е мобилизирало целия си ресурс. Няма да се допусне пресичането на лъчовете на съответните мероприятия и няма да бъдат допускани на територията на съветския паметник", заяви Костадин Паскалев от "Левицата". "Няма да допуснем преди местните избори десните партии да си построят предизборната кампания върху паметника", допълни Мая Манолова.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата