Quantcast
НСИ търси 23 000 смели и жертвоготовни преброители | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

НСИ търси 23 000 смели и жертвоготовни преброители

Кандидатите ще обикалят домовете по 12 часа на ден и в почивни дни срещу 2.50 лв. на преброено лице
3 583
 Илияна Кирилова

Националният статистически институт започна да набира кандидати за преброители за предстоящото догодина преброяване на населението и на жилищния фонд. Попълването на колосалната бройка от 23 000 преброители и 6000 контрольори може да се окаже още по-трудна мисия от обичайното, като се има предвид, че преброяването ще тече през януари и февруари 2021 г. - месеци, в които и без коронавирус често има грипна епидемия.

Кандидатите трябва да са готови да работят от 8 сутринта до 20 часа вечерта, включително в събота и неделя. От статистиката очакват те да имат поне средно образование и да са комуникативни. Трябва да имат и чисто съдебно минало, защото ще минат проверка за това. Заявление за участие може да се подава до 30 октомври в общината, в която ще работи преброителят. Одобрените ще преминат специално обучение и ще подпишат декларация за опазване на тайната на получената информация.

Самото изследване ще се проведе в периода от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Както и през 2011 г., то ще бъде в два етапа. От 22 януари до 31 януари ще е електронното преброяване, при което всеки ще може да попълни електронно преброителна карта. От 1 до 15 февруари ще се направи традиционното преброяване с посещения на домакинствата, сградите и жилищата. Очаква се разходите да бъдат около 53.3 млн. лв., като от тях най-голямото перо са разходите за труд - 27.1 млн. лв. Заради очакването много хора да се преброят онлайн, броят на преброителите е значително по-малък от този през 2011 г., когато бяха 40 000 (отделно имаше 7000 контрольори). Преди девет години 42% от хората попълниха анкетите онлайн, а за 2021 г. НСИ очаква този избор да направят 70%.

Попълването на електронна карта не означава, че цялата процедура ще е виртуална - преброителят ще дойде да събере кода, който ще се генерира при попълването онлайн. При предишното преброяване също имаше такова изискване, но се позволи и кодът да бъде изпратен на специално отворен за целта имейл, т.е. да има изцяло електронно участие. Към момента все още не е ясно дали такава възможност ще бъде дадена и догодина, но вероятността е голяма, особено ако се сбъднат прогнозите коронавирусът да е още с нас.

Всеки преброителен участък включва около 200-250 души и 80 жилища, но един преброител може да опита да обхване и повече от един преброителен участък. Определеният от НСИ брой места предполага, че един преброител ще трябва да обхване около 300 души, или по около 20 човека на ден. Един контрольор ще координира работата на няколко преброители, като неговата задача е да ги ръководи, да им помага и да следи за пълнотата на данните. Контрольорът ще събира картите и ще ги предава в общинската преброителна комисия. Отделно ще има и придружители, които ще се посочат от кметовете и ще помагат на преброителите в райони, където те могат да срещнат затруднения в работата си. Всички те ще имат служебни карти, с които ще се легитимират пред населението - при подобни кампании не липсват опити за измами.

Заплащането на преброителите и контрольорите ще бъде индивидуално и ще зависи от броя на преброените лица, жилища и сгради. Заповедта с цените, по които ще се заплаща, вече е публикувана на сайта на Преброяване 2021. За едно преброено лице заплащането ще е 2.50 лв., но ако лицето е временно присъстващо (т.е. живее постоянно на друг адрес) сумата пада на 50 стотинки. Няма сметка и от събирането на кодовете на хората, които са се включили електронно в преброяването - за един събран код преброителят ще получи 80 стотинки.

Преброеното жилище ще се заплаща по 1 лев, а за преброена сграда ще се дават 70 стотинки. Почти три пъти по-висока е ставката за преброена сграда в специфичен район - 2 лв. Тези райони ще се уточнят допълнително, но обикновено става дума за квартали с ромско население, отдалечени и трудно достъпни населени места и пр. Така един преброител би следвало да изкара поне една минимална заплата от един преброителен участък за 2 седмици работа. В подобен диапазон спрямо тогавашната минимална заплата бе и заплащането през 2011 г.

При контрольорите заплащането е 70 лв. за един преброителен участък. Придружител ще получава по 50 лв. на участък, а резервният преброител за времето на разположение ще има право на 30 лв. Всяка попълнена карта за миграция и миграционно поведение на населението ще носи 4 лв., а всяка карта за раждаемост и репродуктивно поведение - 5.50 лв. Двете карти са от допълнителните изследвания, които ще съпътстват основното преброяване. Контролните изследвания за точността на регистрацията и за пълнотата на обхвата ще се заплащат с 5 лв. на карта.

 

САНКЦИИ

Участието в преброяването е задължително. Глобата за отказ да се предостави информация е 160 лв. Глобата за преброители и контрольори, които не изпълняват задълженията си, е от 500 до 1000 лв. За злоупотреба с лични данни санкцията е от 2000 до 6000 лв., ако деянието не съставлява престъпление.

 

ОБХВАТ

Преброяват се всички български и чужди граждани, включително и гражданите на ЕС, които пребивават на територията на страната към критичния момент на преброяването (22 януари 2021 г.); дипломатите и българските граждани, които работят в задграничните представителства на страната и членовете на техните семейства; военните и лицата в съставите на речни и морски кораби, които при преброяването са извън страната; търсещите убежище и получилите статут съгласно Закона за убежището и бежанците.

Няма да се преброяват чуждите дипломати и служителите в дипломатическите мисии на територията на страната; чуждестранните военни, които са на мисии в страната, и лицата в съставите на чуждестранните речни и морски кораби.

Преброяват се всички жилищни сгради и жилищата в тях, както и жилищата в нежилищни сгради, в които към критичния момент на преброяването живеят лица.

 

ДИАСПОРА

Ще се преброяват само българските граждани, които временно отсъстват от страната към референтната дата (критичния момент) на преброяването , като под временно отсъствие се има предвид по-кратко от 1 година. Българските граждани, които пребивават постоянно в чужбина, ще бъдат обект на преброяване в страните, в които пребивават.

Целта на преброяването е да установи броя на постоянно пребиваващите на територията на дадена страна лица, които са обект на административни, здравни, образователни услуги, социално подпомагане, инфраструктурни проекти и др., свързани с политиките и мерките по отношение на благосъстоянието на населението, напомнят от НСИ.

 

ЧУВСТВИТЕЛНИ ВЪПРОСИ

Отговарянето на въпросите в преброителните карти е задължително, но самоопределянето и предоставянето на информация относно етно-културни характеристики (напр. етнос, вероизповедание или майчин език), както и относно здравен статус е доброволно.

 

ОБНОСКИ

Преброителите не трябва да задават подвеждащи и насочващи въпроси, а да поставят въпросите по начина и смисъла, по който са записани в преброителните карти. Всяка среща с гражданите трябва да завършва с благодарност за отделеното време и оказаното съдействие. При агресивно поведение на граждани, преброителят трябва незабавно да напусне жилището и да уведоми общинската комисия за проблема. Това са част от правилата на поведение, описани в инструкциите и публикувани на сайта на преброяването.

 

СТАТИСТИКА

Към 1 февруари 2011 г. населението на България е 7 364 570 души според окончателните данни от Преброяване 2011.

Към 31 декември 2019 г. населението на България е 6 951 482 души според последната демографска статистика на НСИ.

 

ОБЕЦА НА УХОТО

Скандалите с Преброяване 2011 започнаха още при пробното преброяване и завършиха три години след края му. Още генералната репетиция вся напрежение, когато в графите за етнос в електронните карти се появиха освен "българин", "турчин" и "ром" и "българо-мохамеданин" и "афро-американец". Новите "етноси" предизвикаха остра реакция на патриотичните партии, които сега управляват с ГЕРБ. В отговор шефката на НСИ Мариана Коцева подаде оставка, но премиерът Борисов не я прие.

В първите 17 часа от отварянето на системата на 1 февруари 2011 г. 110 000 българи успяха да преодолеят сривовете и да се преброят по интернет. Имаше обаче много критики към въпросите, които породиха куриозни казуси като например защо ако човек не е в брак/съжителство, то няма достъп до графите за деклариране на деца. Колорит на началото придаде в типичния си стил и премиерът Бойко Борисов, който се преброи електронно с личната асистенция на Коцева, като обясни, че на компютър сяда само за да гледа филм.

Три години след преброяването, от доклад на НСИ за Евростат се разбра, че в статистиката има сериозни отклонения - дописани са около 166 000 лица, които не са преброени, при това всичките са класифицирани като едночленни домакинства (големият брой едночленни домакинства беше една от изненадите на Преброяване 2011). Като едночленни домакинства бяха вписани и няколко хиляди деца. Въпреки бума на жилищното строителство през 2001-2011 г. пък жилищните сгради се оказаха с около 64 000 по-малко, отколкото при преброяването през 2001 г., като извън статистиката останаха около 140 хил. съществуващи сгради.

Данните така и останаха некоригирани, но от института тогава очертаха няколко причини за тези отклонения, които е добре да имаме предвид и сега:

- необосновано кратките срокове за подготовка на преброяването (то беше изненадващо изместено с 40 дни с несъществения аргумент, че трябва да се бърза заради подготовката на стратегии за 2020 г.);

- липса на задълбочена подготовка за онлайн преброяването - тогава Борисов много държеше да се похвали, че сме шампиони на континента по онлайн преброяване;

- формално обучение на преброителите;

- твърде ниско заплащане, заради което мнозина подготвени кандидати се отказаха в последния момент и в преброяването бяха мобилизирани неподготвени хора.

7

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

ЕФБЕТ ЛИГА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ - XIV КРЪГ

29.11.2020

Обновена

547
ЕФБЕТ ЛИГА, РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНЕ - XIII КРЪГ

23.11.2020

Обновена

633
Пореден черен рекорд - 152-ма починали с COVID-19

17.11.2020

Обновена

13638 243

Коментари

vasilevil

премиерът Бойко Борисов, който се преброи електронно с личната асистенция на Коцева, като обясни, че на компютър сяда само за да гледа филм.

Това за 2011 а сега как е? 

майор Цепеняков

Сега живее на две места - в джипката и във фейсбука. Предполагаемо комисарката го е научила и на нетскейп.

ppipi7766

Гаче ли ги пращат да се бият в Либия, само са забравили и "висок морал".

Getsbi

"Преброяване на дивите зайци"

Поредната лудост за харч на народна пара.

Питайте Фейса - ще в каже точно и кой какво е закусвал преди 3 дена.

nebenebe

Трябва да знаят и някой - друг език.

Васик

Сещам се кой е единственият политик в света, който не може да ползва компютър за елементарни нужди

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Почти три пъти по-висока е ставката за преброена сграда в специфичен район - 2 лв.

 

Изсква се от преброителя да владее бойни изкуства и/или да е шампион по бягане.

Влез или се регистрирай за да коментираш