Quantcast
НСИ очаква безпрецедентен брой починали през 2020 г. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

НСИ очаква безпрецедентен брой починали през 2020 г.

Смъртността нараства рязко последните седмици, раждаемостта намалява, сочи статистиката
2 894
 Снимка БГНЕС

От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко нарастване на общата смъртност, съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ). Увеличаването на броя на починалите е започнало още през юни и оттогава се повишава с променлив темп. 

„За да достигнем през 46-та седмица (9-15 ноември) до 3800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, уточни  Костова в студиото на „Хоризонт до обед“.

В средата на ноември смъртността е била 30 починали на всеки 1000 души. За сравнение - това е двойно по-голямо число в сравнение с общия коефициент на смъртността за 2019 г., който е бил 15.5 промила. Очакванията на статистиците са през последния месец на годината нарастването да се увеличи допълнително  

Ако се върнем отново към абсолютните стойности, за 2020 г. починалите лица в страна ще са между 120 и 125 хиляди. През 2019-а са били 108 000. През последното десетилетие броят на починалите лица се движи между 105 000 и 108 000 годишно, уточни Магдалена Костова. 

За анализ на причините, довели до нарастването още е рано. Окончателните данни няма да стана ясни тази година, защото процесът на отчитане е архаичен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от Регионалните здравни инспекции, които сега са доста натоварени. Това е причината НСИ да не разполага с обобщени данни за причините за смъртността, посочи Магдалена Костова.

Сред известните причини за и досега високата смъртност в България Костова посочва застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната, отбеляза Костова. 

По предварителни данни през 2020-а,освен по-високата смъртност ще продължи и тенденцията от последните години за спад на раждаемост, което допълнително ще влоши и без това тежката демографската обстановка. 

Ключови думи:

НСИ, смъртност, България
67

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Броят на починалите от коронавирус отново скочи

22.01.2021

Обновена

5779 61
Активните случаи паднаха до нивото от края на октомври

21.01.2021

Обновена

2837 88
570 са новите случаи на Covid-19 у нас

19.01.2021

1834 24

Коментари

Страници

nafta

Къде сте бе, мангъровчета, дето питахте дали броят на починалите през тази година се е увеличил в сравнение с миналата?

Сократ-май

А, те сега ще ти обяснят, че само са се съмнявали.

eussr

Нагъл безхаберник, разбира се, че ще загинат много хора тази година! Какво очакваш когато болничната помощ в една държава е на практика ликвидирана? Какво да се случи, когато на хронично болните не може да се помогне адекватно в продължение на 7 месеца?? Какво да се случи като спрат операциите??? Заради Ентелигенти като тебе сме вкарани в тази ситуация! МЕРКИТЕ УБИВАТ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ВИРУСА!

Aniki

Нафта, не ми е ясно що се правиш на разсеян?! 

nafta

А тия, дето твърдяха, че общата смъртност през 2020 е същата, че и по-малка от 2019, що се правят на ударени?

NEM2

Е, разбира се, че няма нищо общо това, че умират по 150 души на ден от Ковид. Причините са винаги по-заплетени и конспиративни. 

Aniki

А тия, дето твърдяха, че общата смъртност през 2020 е същата, че и по-малка от 2019, що се правят на ударени?

а времето за което го казваха дали имаше промяна? Много е интересен момента в който тогава (пролетта), когато се коментираше, че за "невижданата ярост на вируса" седмичните данни за смъртност си седят непроменени. Точно тогава палавници като теб говореха как седмичните цифри били без значение, а сега точно за тях се хващате. Лицемерие и изключителна мерзост! 

Solace

Мангъров ли намерихте за виновен за високата смъртност? Веднага някой може да опонира, че ето, виновникът вече е COVID началник и още днес има ръст на оздравелите. 

Аман от нафтаджийщини...

Гюнтер Валраф

Наскоро бе убит мой първи братовчед samo na 50 godini - убийците са известни - иван йорданов костов и неговото слугинче имресионистът-зъболекар илко.

 

Братовчедът ми беше трайно безработен с нелекуван диабет и усложненията му, поради липса на здавна осигуровка.

 

Нафта, какво мислиш за НАРОДЕН съд - III?

Luckbox

а времето за което го казваха дали имаше промяна?  

Едно от основните качества на интелигентни хора и нации е да преценяват дадена ситуация, да правят обосновани прогнози в бъдещето и съответно да вземат адекватни мерки, ако прогнозите не са розови. 

Още пролетта ви се казваше, че заради коронавируса ще умрат много повече хора - както заради Ковид директно, така и заради Ковид индиректно - заради неспособността на здравната система да се справи с броя болни и съответно да започнат да умират хората и от други нелекувани навреме болести. 

Цитираха се световни експерти, даваха ви се статистики от други страни (Франция, Италия, Испания), където ясно се виждаше, че Ковид е голям проблем. И вие кво казвахте тогава? ''Засега няма увеличена обща смъртност в България'' и ''Ковид е конспирация''. Еми ето, сега има увеличена обща смъртност. И всеки от вас вече има познат, приятел или член на семейството заразен, болен или дори починал. Поне повечето спряхте тъпните за конспирацията, и това е нещо.  

Има хора, които стоят и чакат да им се случат лоши неща. Има и такива, които се опитват да избегнат лошите неща преди да се случат. Аз избирам да съм от вторите. 

HUMANOID
снимка на HUMANOID

"....защото процесът  на отчитане е архаичен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от Регионалните здравни инспекции...."

 

Има ли нещо в българските администации, което да не е архаично ?

Aniki

Още пролетта ви се казваше

Още пролетта аз ви казвах, че есента ще има повишение на смъртните случаи заради неадекватното поведение на редица връзки по веригата. Ти лично нищо не си ми казвал, най-малкото понеже още не знаеш къде се намираш. Ковид е проблем, само не по начина по който мозъчето ти го възприема.  

 

Поне повечето спряхте тъпните за конспирацията, и това е нещо.  

Ти не си се спрял, за разлика... 

 

Аз избирам да съм от вторите. 

Това е изцяло твой избор и не разбирам за какво го споделяш сякаш съм те питал.

Luckbox

Аники, това бабаитско говорене и обсъждане на чуждите мозъчета предполагам те кара да се чувстваш голям пич, ама всъщност показва само злоба и неудволетвореност. 

Aniki

Лукбокс, благодаря за оценката. Сипването на неадекватни обвинения какво показва?

Васик

Герб управляват 10 години, това не показва ли съвсем ясно коя е причината за смъртността?

KaraKoliu
снимка на KaraKoliu

И правилно питаме. Ето Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“  от НСИ, не знае защо се е увеличила смъртността през последните седмици.

 За анализ на причините, довели до нарастването още рано.  Окончателните данни няма да стана ясни тази година, защото процесът  на отчитане е архаичен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от Регионалните здравни инспекции, които сега са доста натоварени. Това е причината НСИ да не разполага с обобщени данни за причините за смъртността, посочи Магдалена Костова. Сред известните причини за и досега високата смъртност в България Костова посочва застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната, отбеляза Костова. 

Като питаме, може да се постегнат и да променят архаичната си система. Защото, заради тази система, ще разберем от какво са умрели повече българи през  2020 г., чааак в средата на 2021г.

Cixi 2

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-46_2019_2020_W46_bul.png

Led Eisblock
снимка на Led Eisblock

- 'айде, пак се почна с чувалите, хладилните вагони, масовите, безименни гробове...

 

При царящ вакум в междуушията, тази тактика е най-печелвивша. Мисленото е вредно, реагирането - противопоказно, кроткото вегетиране и умиране - желателни.

 

Какви ти Кафка и Оруел - трева да пасат в сравнение с модерността на Фукуяма и адептите му **********.

usmivko

За 2019г. е изваден коефициента 15, 5 промила, това е разликата м/у починали и новородени. За 2020г.  са отбелязани само починалите. 

Сравнението между двете не е статистика, даже не е журналистика.

Cixi 2

 

https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-46_2019_2020_bul.png

Sine_metu

„По предварителни данни през 2020-а,освен по-високата смъртност ще продължи и тенденцията от последните години за спад на раждаемост, което допълнително ще влоши и без това тежката демографската обстановка.“

 

„Обстановка“, а? Хремичка. Герберчета непоръбени.

А „и без това“ включва ли емиграцията?

По 200-250 хиляди през всяко от трите ви „мандатчета“.

ЛАФЪРДИЕВ

МангъроФОБИТЕ: НОЩ-а казва днес - Общият брой на починалите е 3814 души. .. Към 3011..

Значи до 31,12,2020 трябва да починат още колко до 12 000?  8 хиляди за да се изпълни прогнозата на НСИ от КОВИД като причина.. Нали така?

Скок от 200% ще трябва да се отчете.. За един месец..

Но колко са увеличени починалите от ИНФАРКТИ заради спрени планови операции? Колко са увеличени починалите от ИНСУЛТИ, заради чакането с дни на Бърза помощ.. А поченалите от другите пвневмонии, но с отрицателен PSR тест, които не влизаха в белодробните отделения, щото те били само за КОВИД?

Тоз УВЕЛИЧЕН БРОЙ НА ПОЧИНАЛИ ЗАРАДИ ОТКАЗ НА ДЪРЖАВАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ И?

Кой го води в СТЪКМИСТИКАТА НА МИШОКА ВИ?

 

hristob

Лакърчо, що все някой трябва да ви спасява. Ми що ходиха по дискотеки, мачове и кръчми като уж знаят на какво дереже е здравеопазването.

 

До края на годината след седмица 46 има още 6 седмици. 6“2000 = 12000 допълнителни смъртни случаи. Според мен ще са повече. 2000 бяха за седмица 46, да видим утре като излязат резултатите за 47

 

и моята прогноза от миналата седмица за общ брой починали

 

седмица 47 - 4500

седмица 48 - 5100

седмица 49 - 6000

galia2

eussr,

Нагъл безхаберник си ти. Много нагъл.

1. Защо през пролетта нямаше повишена смъртност? Ликвидираната болнична система защо успя да лекува всички болни? Нали с липсата на повишена смъртност си изкарвахте прехраната тук всеки ден. Всеки ден тук се публикуваха данните на НСИ и се правеха идиотски коментари за липса на повишена смъртност.

Правилото е, ако болничната система е слаба да се въведат мерки по-рано, а не да се оставя заразата да се разпространява без контрол и да се разболяват хиляди хора. Те и страните със стабилна здравна система въведоха мерки преди нас. Или ти не го забеляза това?

2. През пролетта бяха спрени плановите операции за малко повече от месец. През лятото нямаше проблем. Сега ще са спрени задълго, заради тъпата политика.

Откъде идват местата за лечение на ковид болните, безхабернико? От небето ли падат? Нали трябва да закриеш отделение за лечение на други болести, за да откриеш за откриеш отделение за ковид?

Защо не ходиш да прочетеш за Швеция, за да знаеш още какво ще следва. Хора със счупени крайници са чакали по 10 дни за операция в Швеция, защото не са спешни и единствено болката им е проблем.

3. Хроничните заболявания през пролетта и лятото не бяха проблем, защото болниците не бяха задръстени. Сега гоненето на стадния имунитет ни донесе хилядите болни от ковид и невъзможността да се лекуват много болни от ковид и нековид.  

Не смей да намекваш, че хората умират само от хронични заболявания. Първо, никой не умира толкова бързо от хронични заболявания, иначе нямаше да има пропуснат профилактичен преглед. Второ, диабетът е хронично заболяване, но като хванеш ковид не умираш от диабет.

Aniki

Защо през пролетта нямаше повишена смъртност?

Да де, защо нямаше след като Ковид е толкова смъртоносен? Доколкоот въпроса ти касае хронични заболявания, защо търсиш повишение през пролетта? Ето как седят нещата грубо. Пенко има сърдечни проблеми, спира да ходи на лекар редовно поради страх от ковид, след 3-4 месеца получава сърдечен удар, линейката се бави и Пенко умира.  

 

През пролетта бяха спрени плановите операции за малко повече от месец. През лятото нямаше проблем. 

Да, нормално е да няма лятото, но ето че сега има. от 2000 души предната седмица 500 бяха Ковид, другите 1500?  

 

Хроничните заболявания през пролетта и лятото не бяха проблем, защото болниците не бяха задръстени.

Тук си права, лятото болниците бяха празни.  

 

Сега гоненето на стадния имунитет ни донесе хилядите болни от ковид и невъзможността да се лекуват много болни от ковид и нековид.  

Никой не гони "стаден имунитет". Казваше ви се, че е неизбежен. 

 

Второ, диабетът е хронично заболяване, но като хванеш ковид не умираш от диабет.

Галя, изглеждаш интелигентна дама, не разваляй тези впечатления с глупави изречения като това.  

galia2

"Да де, защо нямаше след като Ковид е толкова смъртоносен?"

Aniki, и това ли не успя да разбереш?

През пролетта нямаше толкова умрели, защото имаше 2500 заразени за три месеца, колкото сега за половин ден. Повтарям бавно: нямаше много заразени, нямаше много болни, нямаше много умрели от ковид. По-точно имаше 140 умрели за 3 месеца.

Няма нищо неизбежно в стаден имунитет чрез заразяване на населението. Това е глупост, която Андерс Тегнел нарича безплодна и неморална. Затова страните, които не гонят "стаден имунитет“, предприемат мерки за спиране на заразяването. Например почти цяла Европа, включително Швеция през втората вълна.  

А, твоят Пенко през лятото е ходил на лекар, дори да се е страхувал, защото му е трябвала рецепта за безплатни лекарства? Линейката за Пенко не е дошла, защото много хора се разболяха от ковид, а се разболяха много, защото Мангъров и сие и тъпото правителство решиха да преследват стаден имунитет и не предприеха сериозни мерки.

Така към патогенността на вируса се добави патогенностата на глупостта.

А

Aniki

А, твоят Пенко през лятото е ходил на лекар, дори да се е страхувал, защото му е трябвала рецепта за безплатни лекарства? 

Наивно е да го вярваш. Имам няколко много близки специалиста по различни болести. Всички бяха единодушни когато ги питах "намаляха ли прегледите при вас'. 

 

Но ти си измисляй, бавно, и се успокоявай. За патогеннотта на глупостта се убеждавам ежедневно. Познай, не е от есента. 

galia2

Аз допускам, че ти познаваш и някой, който си спомня, че свинският грип е бил по-тежък и са умрели 130 лекари от свински грип и този лекар се казва Г.Тодоров, Мангъров, Алексов.

 

Виж какво е казал Андерс Тегнел преди 5 дни  “We see no signs of immunity in the population that are slowing down the infection right now.”

Lillian
снимка на Lillian

👍 за цялото ти участие в темите за Ковид и огромното търпение

Aniki

Аз познавам лекари които си отидоха от свински грип, да. Бройки не знам, понеже ттогава нещата не се следяха по този начин. Освен това аз самия изкарах свинския грип доста неприятно и оттогава се отнасям отговорно към всички подобни вируси. 

 

Мисля, че обсесията ти с Мангъров е контрапродуктивна. Ако възмущението си го насочиш към наистина виновните да сме в това положение - управляващите(държавата и здравеопазването) ще си по-полезна.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш