Quantcast

Медия без
политическа реклама

НСИ очаква безпрецедентен брой починали през 2020 г.

Смъртността нараства рязко последните седмици, раждаемостта намалява, сочи статистиката

30 Ноем. 2020
Снимка БГНЕС

От последната седмица на октомври в България се наблюдава рязко нарастване на общата смъртност, съобщи пред БНР Магдалена Костова, оглавяваща Дирекция „Демографска и социална статистика“ в Националния статистически институт (НСИ). Увеличаването на броя на починалите е започнало още през юни и оттогава се повишава с променлив темп. 

„За да достигнем през 46-та седмица (9-15 ноември) до 3800 случая на починали лица в страната, което е безпрецедентно число за последните пет години“, уточни  Костова в студиото на „Хоризонт до обед“.

В средата на ноември смъртността е била 30 починали на всеки 1000 души. За сравнение - това е двойно по-голямо число в сравнение с общия коефициент на смъртността за 2019 г., който е бил 15.5 промила. Очакванията на статистиците са през последния месец на годината нарастването да се увеличи допълнително  

Ако се върнем отново към абсолютните стойности, за 2020 г. починалите лица в страна ще са между 120 и 125 хиляди. През 2019-а са били 108 000. През последното десетилетие броят на починалите лица се движи между 105 000 и 108 000 годишно, уточни Магдалена Костова. 

За анализ на причините, довели до нарастването още е рано. Окончателните данни няма да стана ясни тази година, защото процесът на отчитане е архаичен и минава през хартиено кодиране на известията за смърт от Регионалните здравни инспекции, които сега са доста натоварени. Това е причината НСИ да не разполага с обобщени данни за причините за смъртността, посочи Магдалена Костова.

Сред известните причини за и досега високата смъртност в България Костова посочва застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната, отбеляза Костова. 

По предварителни данни през 2020-а,освен по-високата смъртност ще продължи и тенденцията от последните години за спад на раждаемост, което допълнително ще влоши и без това тежката демографската обстановка. 

Ключови думи:

НСИ, смъртност, България

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?