Медия без
политическа реклама

Новата детска болница остана празно обещание на Борисов

Изграждането на педиатрията да залегне в плана за възстановяване, настоява инициативен комитет

29 Май 2021
"Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД предвижда да разруши и да преизгради 9 от 12-те етажа върху близо 40-годишните основи, като запази съществуващия вид на конструкцията.
Илияна Кирилова
"Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД предвижда да разруши и да преизгради 9 от 12-те етажа върху близо 40-годишните основи, като запази съществуващия вид на конструкцията.

Точно преди една година Бойко Борисов - тогава министър-председател, обеща публично да бъде построена нова сграда за бъдещата национална детска болница, а изоставеният порутен скелет в болничното каре на Медицинска академия да бъде съборен. Обеща, че изграждането на националната педиатрия ще бъде прозрачно и под контрола на обществен съвет. Това останаха празни обещания, пише Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница". И отново настоява да се прекрати договорът за реконструкция, да се възложи качествен анализ на детското здравеопазване и потребностите, да се подготви качествено задание, да се обяви международен конкурс, да бъде избран строител с прозрачна процедура и ясни критерии за качество

Активистите изпратиха в петък отворено писмо до президента Румен Радев, до служебния премиер Стефан Янев и служебните министри на здравеопазването Стойчо Кацаров и на регионалното развитие Виолета Комитова. Те настояват изграждането на Националната многопрофилна детска болница да залегне в Плана за възстановяване и устойчивост на България.

И изреждат какво се е случило вместо обещаната детска болница.

На 14 септември 2020 г. изпълнителят на обществената поръчка ДЗЗД "Детско здраве" ("Главболгарстрой" АД, "ГБС – Пловдив" АД и "Главболгарстрой Интернешънъл" АД) представи на среща, организирана от министерството на здравеопазването и в присъствието на министър Костадин Ангелов, визуализация за реконструкция на стария строеж.

Министерският съвет създаде "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД със 100 млн. лева капитал, която замести МЗ като възложител по договора, но със същия предмет, техническо задание и условия за новата болница. Най-малко 30 млн. от предвидения капитал вече са апортирани в новото дружество, други 50 млн. лв. трябва да бъдат прехвърлени през 2021 г.

От бюджета на проекта са извадени 1 млн. лв. финансиране от Норвежкия финансов механизъм, предвидени за проектиране. Това намалява възможностите за външен контрол върху разходването на средствата.

Не беше създаден обещаният Обществен съвет за контрол и прозрачност на процеса на създаване на новата болница. Обществената поръчка не е прекратена, за да може да започне нова с конкурс за проектиране на нова сграда. Не е представен обещаваният много пъти анализ на нуждите на детското здравеопазване.

Гражданската инициатива обяснява, че от информация, получена по реда на Закона за достъп до обществена информация, става ясно, че главното усилие на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД е да запази вече подписания договор с изпълнителя.

"Договорът за реконструкция на стария строеж е правен абсурд. Според становищата на МРРБ съществуващата конструкция няма постоянен градоустройствен статут в действащия от 2011 г. подробен устройствен план и де факто е предвиден за премахване. Това означава, че проектите и разрешението за строеж не могат да бъдат одобрени и договорът е нищожен", казват още активистите.

"Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД предвижда да разруши и да преизгради 9 от 12-те етажа върху старите, близо 40-годишни, основи, като запази съществуващия вид на конструкцията.

Възложена е нова конструктивна експертиза на строежа, но резултатите от нея са неизвестни, казват от инициативата. Според тях "пренебрежението към здравето на децата на България е продължаващо с десетилетия престъпление".

"Поради разпокъсаността на водещи детски клиники с национално значение мултидисциплинарен подход, комплексен подход към болното дете и семейството е на практика невъзможен. Много семейства са принудени да търсят дарения, за да лекуват децата си в чужбина, защото тук не са намерили нужната комплексна грижа, а процедурите за финансиране през НЗОК са тромави и дълги. Нелепото решение изоставен строеж да покрива най-високия стандарт в педиатрията за следващите 50 години изгуби на детските медицински специалисти, но най-вече българските деца и поредните 3 години в чакане за детска болница", се казва в съобщението на инициативата.

Събарянето на 12-етажния скелет в Александровска болница, който първоначално трябваше да се реконструира в нова детска болница, може да струва десетки милионии левове. При събарянето на сградата ще се извадят около 20 хиляди кубика бетон и 1200 тона стомана.

Финансирането на проекта по линия на Националния план за възстановяване и устойчивост ще облекчи държавния бюджет, но не решава многото проблеми с изграждането на болницата.  Договорът за проектирането и строежа на новото детско заведение в кампуса на Александровска боница бе сключен през април м.г. с консорциум около „Главболгарстрой“, но поръчката бе за реконструкция на изградената на място и недовършена бетонова конструкция. Цялата ценова оферта на фирмата е готвена именно на базата на реконструкция на сградата. В последствие се реши, че сградата ще се бута и ще се строи отново, като здравните власти считат, че не е необходимо да се провежда нова обществена поръчка, защото така или иначе договорът е и за проектиране, и за строителство. Това обаче категорично би подменило предмета на поръчката и това, за което са се състезавали в нея фирмите. 

Самите пари за изграждане на болницата не са толкова голям проблем. Миналата година правителството създаде здравна инвестиционна за детска болница с капитал 100 млн. лв., като 30 млн. лв. вече са внесени. До септември по устав трябва да се внесат още 50 млн. лв. от капитала, останалите 20 млн. са заложени до две години от вписването на компанията. Новата компания замени като възложител Министерство на здравеопазването и по договора за самата болница, така че вече имаме и друго нетипично изменение – смяна на възложителя. Много вероятно е при насочване на европейско финансиране здравните власти да бъдат принудени да обявят нова поръчка, за да не рискуват санкции за неспазване на законодателството в областта на обществените поръчки.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата