Медия без
политическа реклама

Нов режим - депутатите да не заседават всяка седмица

От ИТН предлагат и редуциране на постоянните комисии

26 Юли 2021
БГНЕС

Шефката на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" е поставила пред колегите си въпроса дали да има заседания на парламента всяка седмица, както е досега, или да се редуват пленарни заседания една седмица и другата - само работа на комисии. Това стана ясно от думите на Митева след заседание на временната комисия, която обсъжда новия правилник на Народното събрание. Тя посочи, че в повечето държави се възприема именно този подход.

Сега депутатите заседават в зала от сряда до петък, а работят в комисиите обикновено от вторник до четвъртък следобед. Парламентарният контрол пък е в петък.

"Изрично записахме, че законопроект няма да се гледа на първо гласуване, преди да е проведено обществено обсъждане и преди докладът да е качен на интернет страницата на НС", обясни пред репортери Митева. Тя гарантира, че всички заинтересовани страни ще имат право да присъстват на разискванията в комисиите.

В същото време проектът на нов правилник предвижда да отпадне текстът, въведен от 45-ото Народно събрание, че всеки законопроект, внесен от народни представители, преминава задължителни обществени консултации по Закона за нормативните актове. Моето лично мнение и на колегите е, че това е на ръба на Конституцията, коментира Митева. Тя посочи, че всеки народен представител има право на законодателна инициатива, а и досегашният текст е неясен и на практика спира работата на комисиите.

Нови текстове предвиждат още депутатите, напуснали парламентарната си група, да запазват мястото си в постоянните комисии, а съответната парламентарна група да допълва квотата си в комисиите. В такива случаи ще се разширява съставът на комисиите. От ДПС посочиха, че е противоконституционно нечленуващите в парламента група депутати да бъдат лишени от участие в комисии. Затова временната комисия обсъди да се запише, че комисиите се допълват с нечленуващите в парламентарна група.

Времето за възражения по начина на водене се намалява от 2 на 1 минута. Предложението направи председателят на НС Ива Митева, като се аргументира със злоупотребите с тези процедури. В комисиите няма да има спадащ кворум и трябва лично да се гласува, посочи тя. Относно преговорите за бъдещо управление, Митева каза, че не участва в тях, но е поканена в срещата "Правосъдие" днес.

Промените предвиждат сливане на комисиите по външна политика и по европейски въпроси, както и на комисията за гражданското общество с комисията по правата на човека и жалбите. Ще има отделна Комисия по туризъм и отделна Комисия за българите в чужбина. Първоначалният проект предвиждаше да са подкомисии, но от "Изправи се БГ! Ние идваме" и от "Демократична България" възразиха.

Ще има Комисия по икономическа политика, високи технологии и дигитализация и Комисия по електронно управление и информационни технологии. Към Комисията по вътрешна сигурност, обществен ред и контрол на службите се създава подкомисия по прилагането и използването на СРС-та.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата