Медия без
политическа реклама

Нинова: Битката срещу ГЕРБ "стани да седна" ли е?

Къде са програмите за управление на другите опозиционни формации, попита лидерът на соцпартията

14 Ноем. 2020Обновена
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Съмнения за целите на другите опозиционни формации в борбата срещу ГЕРБ изказа лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю пред "Фокус". Думите й бяха контракоментар на твърденията на опозиционери от последните месеци, че "БСП, ГЕРБ и ДПС са едно и също нещо", както и че коалиция след вота със социалистическата партия те няма да правят. Нинова заяви, че важни са програмите, а само БСП има програма. И предупреди, че битката не бива да бъде на принципа "стани да седна".

Ето части от изказването й. "Докато БСП 4 години бяхме последователна опозиция, не се предадохме, не се продадохме за постовете, които ни предлагаше ГЕРБ и Борисов, някой от тези партии и лидери бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, други бяха министри и правиха съдебна и пенсионна реформа (....) Така че бих им казала: По-скромно с анти-БСП говоренето (...) Притеснително е, че някак си сядат едни хора, правят си сметки и изчисления кой колко депутати, творят си коалиции в момента кой с кого ще има мнозинство, но политиката не е само математика (...) Политиката е грижа за хората. И затова аз се обръщам към тези партии и лидери: Къде са им програмите за управление? Преди да си смятат депутатите, да покажат управленските програми. Само БСП има такава. ""Визия за България" я обсъдихме с десетки експерти, с хиляди хора в цялата страна (...) Ако просто се борят ГЕРБ да паднат от власт, ние да седнем на техните места, и всичко да продължава постораму, няма никакъв смисъл. Целта е много по-голяма: коалиция наистина от смели, неподкупни хора, и компенетни, които да демонтират паралелната държава". Нинова казва още, че БСП първо иска да види програмите на другите политически сили и след това ще мисли за коалиции.   

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

По-рано днес Нинова призова правителството да компенсира недостига на медикаменти в аптечната мрежа със съответното количество лекарства от държавния резерв. Лидерът на БСП, която продължава да се лекува от коронавирусна инфекция в домашни условия след преминат курс болнично лечение, направи това с публикация във "Фейсбук".

"Предлагам конкретно решение на проблема с недостига на лекарства - отворете държавния резерв и освободете необходимите количества от липсващи медикаменти за аптечната мрежа. Така ще се решат три въпроса:

1. Медицински

2. Психологически.

3. Социално-икономически."

Предлагам конкретно решение на проблема с недостига на лекарства - отворете държавния резерв и освободете необходимите...

Posted by Корнелия Нинова on Friday, November 13, 2020

Според Нинова такъв ход ще има четворно положителен ефект за обществото и здравната система:

"По медицинския - всеки ще има достъп до необходимото му лекарство. По психологическия - ще се избегне паниката и презапасяването. По социално-икономическия - ще се предотврати евентуално покачване на цените, поради повишено търсене. Такова покачване ще бъде непосилно за джоба на хиляди българи. И не на последно място, ще се избегне евентуална спекула с липсващи лекарства.

Припомням на управляващите, че съгласно чл. 2 ал. 1 от закона за държавните резерви и военновременните запаси лекарствата са стока, която задължително трябва да се съхранява в резерва и са "предназначени за задоволяване потребностите на населението при кризисна ситуация".

Още по темата

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Прокуратурата: Живко Коцев е анонимен свидетел

10 Апр. 2024

Великденските добавки ще са 100 лв., но не за всички

10 Апр. 2024

Европрокуратурата се похвали с присъда за бизнесдама заради автосервиз

11 Апр. 2024

Депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев се обяви за жертва

10 Апр. 2024

"Спаси София" искат трамвайни релси от пл. "Св. Неделя" до бул. "Христо Ботев"

09 Апр. 2024