Медия без
политическа реклама

Никой не знаел за незаконните къщи край сарая на Доган в Росенец

Община Бургас издаде заповед за събаряне на 5 постройки в района на лятната резиденция на почетния председател на ДПС

09 Септ. 2020
Незаконната двуегажна постройка на плажа. Снимка: bTV
Незаконната двуегажна постройка на плажа. Снимка: bTV

В община Бургас няма получавани сигнали за незаконното строителство на къщи и други постройки покрай летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. Общината твърди, че никой не е знаел за течащото незаконно строителство на постройките, които сега се оказват и ничии и ще бъдат съборени. Неизвестен може да се окаже и извършителят на незаконно брегоукрепване край кея на сараите. Строежът на кея е най-голямото нарушение, надяваме се то да не бъде замазано. 

Това коментира пред "Сега" общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов по повод издадена от община Бургас заповед за събарянето на 5 незаконни постройки в района на сараите. Както съобщи bTV, две от постройките са на територията на самите сараи и заповедта за събарянето им се оспорва, но останалите 3 са на държавна земя и се водят ничии - без известен собственик и възложител на строителството. 

Трите ничии постройки върхух държавна земя представляват къща с три нива, двуетажна постройка на плажа и павилион за охранители, показа в репортаж от мястото bTV. Според констативните актове на общината незаконните постройки са с неизвестен възложител и строител. Те нямат абсолютно никакви документи. "Твърди се, че никой не е знаел за строителството им, защото достъпът до тези имоти е бил ограничен", обясни Найденов. В района обаче масово предполагат на кого са незаконните постройки. 

Едната от тях - двуетажна постройка на плажа, който бе завзет от протестиращите - все пак е била припозната от фирма "Стрейтлайн", става ясно от констативния акт на общината. Това е фирмата, закупила от "Лукойл" 180 дка в местността и продала на свой ред 8 дка от тях - върху които са изградени сараите - на "Хермес Солар". "Стрейтлайн" са възразили срещу констативния акт на общината за събаряне на тази незаконна двуетажна сграда. Не е ясно с какви аргументи възразява "Стрейтлайн". Общината е отказала да разгледа протеста им с обяснението, че не се явяват заинтересована страна. "Стрейтлайн" е с посочен реален собственик неслучилия се министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски арх. Калин Тихолов. Ничиите постройки ще се бутат за сметка на собственика на терена - държавата, процедурата вероятно ще се проточи до началото на следващата година заради изисквания за оценка и възлагане на самото разрушаване, както и получаването на средства от МС, обясни пред телевизията областният управител Вълчо Чолаков. 

Две от постройките без документи са на територията на самите сараи - оранжерия и двуетажна постройка пред кея, но за тях има подадено възражение от фирма "Хермес Солар". 

"Очакаваме тепърва отговори от РИОСВ-Бургас за друга дейност в района - извършено брегоукрепване в дясно от кея", обясни Димитър Найденов. Според него при това брегоукрепване може да е налице и престъпление по Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 3 години или глоба до 10 000 лв. при увреждане на защитени зони. Районът попада в защитена зона "Бакърлъка". "Поискали сме информация дали има извършен ОВОС и въобще кой и как е правил брегоукрепването", коментира Найденов. 

Той призова институции и медии да не губят от поглед най-сериозното нарушение около сараите - порасналия с 230 метра кей пред сараите. "Тук поне е ясно кой претендира за собственост - "Хермес солар". 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата