Quantcast
Никой не знаел за незаконните къщи край сарая на Доган в Росенец | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Никой не знаел за незаконните къщи край сарая на Доган в Росенец

Община Бургас издаде заповед за събаряне на 5 постройки в района на лятната резиденция на почетния председател на ДПС
2 514
Незаконната двуегажна постройка на плажа. Снимка: bTV

В община Бургас няма получавани сигнали за незаконното строителство на къщи и други постройки покрай летния сарай на Ахмед Доган в Росенец. Общината твърди, че никой не е знаел за течащото незаконно строителство на постройките, които сега се оказват и ничии и ще бъдат съборени. Неизвестен може да се окаже и извършителят на незаконно брегоукрепване край кея на сараите. Строежът на кея е най-голямото нарушение, надяваме се то да не бъде замазано. 

Това коментира пред "Сега" общинският съветник от "Демократична България" Димитър Найденов по повод издадена от община Бургас заповед за събарянето на 5 незаконни постройки в района на сараите. Както съобщи bTV, две от постройките са на територията на самите сараи и заповедта за събарянето им се оспорва, но останалите 3 са на държавна земя и се водят ничии - без известен собственик и възложител на строителството. 

Трите ничии постройки върхух държавна земя представляват къща с три нива, двуетажна постройка на плажа и павилион за охранители, показа в репортаж от мястото bTV. Според констативните актове на общината незаконните постройки са с неизвестен възложител и строител. Те нямат абсолютно никакви документи. "Твърди се, че никой не е знаел за строителството им, защото достъпът до тези имоти е бил ограничен", обясни Найденов. В района обаче масово предполагат на кого са незаконните постройки. 

Едната от тях - двуетажна постройка на плажа, който бе завзет от протестиращите - все пак е била припозната от фирма "Стрейтлайн", става ясно от констативния акт на общината. Това е фирмата, закупила от "Лукойл" 180 дка в местността и продала на свой ред 8 дка от тях - върху които са изградени сараите - на "Хермес Солар". "Стрейтлайн" са възразили срещу констативния акт на общината за събаряне на тази незаконна двуетажна сграда. Не е ясно с какви аргументи възразява "Стрейтлайн". Общината е отказала да разгледа протеста им с обяснението, че не се явяват заинтересована страна. "Стрейтлайн" е с посочен реален собственик неслучилия се министър на инвестиционното проектиране в кабинета Орешарски арх. Калин Тихолов. Ничиите постройки ще се бутат за сметка на собственика на терена - държавата, процедурата вероятно ще се проточи до началото на следващата година заради изисквания за оценка и възлагане на самото разрушаване, както и получаването на средства от МС, обясни пред телевизията областният управител Вълчо Чолаков. 

Две от постройките без документи са на територията на самите сараи - оранжерия и двуетажна постройка пред кея, но за тях има подадено възражение от фирма "Хермес Солар". 

"Очакаваме тепърва отговори от РИОСВ-Бургас за друга дейност в района - извършено брегоукрепване в дясно от кея", обясни Димитър Найденов. Според него при това брегоукрепване може да е налице и престъпление по Наказателния кодекс, който предвижда затвор до 3 години или глоба до 10 000 лв. при увреждане на защитени зони. Районът попада в защитена зона "Бакърлъка". "Поискали сме информация дали има извършен ОВОС и въобще кой и как е правил брегоукрепването", коментира Найденов. 

Той призова институции и медии да не губят от поглед най-сериозното нарушение около сараите - порасналия с 230 метра кей пред сараите. "Тук поне е ясно кой претендира за собственост - "Хермес солар". 

Още

Бургас продава по 20 лв. квадратния метър в квартала на Доган

01.12.2021

НИКОЛАЙ ИВАНОВ

12097
Бургаската областна управа дири още незаконни сгради край Доган

22.10.2021

648
Бюджетът ще плати за бутането на ничиите къщи край сарая на Доган

06.10.2021

1630