Quantcast

Медия без
политическа реклама

Невалидните бюлетини скочиха над 40% в големите ромски махали

Рекордно ниската активност в тези квартали се запазва и без машините

Снимка: Архив
В пловдивски квартал "Столипиново" гласовете са отишли най-вече в подкрепа на ДПС и местното сдружение "Браво, Пловдив".

Недействителните бюлетини надвишиха 40% в секциите, където гласуват големите ромски квартали в няколко областни града. Статистиката показва, че масово жителите на махалите са имали проблем с попълването на бюлетината за избор на общински съвет. В същото време избирателната активност в тези квартали отново е рекордно ниска - под 10%.

Най-малко роми са отишли до урните в столичния квартал "Факултета", който е гласувал в местното 75 ОУ "Тодор Каблешков". Там вота си са дали 481 души за общински съвет и 493 за кмет. Недействителните бюлетини са 25%. Иначе в кметската надпревара в този квартал победител е кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян с 194 гласа, а след него е Ваня Григорова с 91. Васил Терзиев, издигнат от ППДБ - Спаси София получава 51 гласа. При гласуването за общински съвет нещата не са по-различни, като първи е партия ГЕРБ със 154 гласа.

По-висока е била избирателната активност в ромския квартал "Надежда" на Сливен. Той е гласувал в местното ОУ "Братя Миладинови". От 1104 бюлетини за общински съветници, 459 са недействителни, което прави 41%. Безспорен победител сред тези гласоподаватели е кандидатът за кмет на партия "Пряка демокрация" Пламен Крумов. Той е получил 545 гласа, което около 7% от общия му резултат. Крумов отива на балотаж с 21% срещу досегашния кмет на Сливен от ГЕРБ Стефан Радев, който е спечелил 111 гласа от ромския квартал. За кандидата на ПП Маринчо Христов пък има 100 гласа.

Гласоподавателите в "Столипиново" в Пловдив са се разделили между ДПС и местното сдружение "Браво, Пловдив", което ползва регистрацията на партия "Българска прогресивна линия". Те вкарват цели петима съветници, като за тях в ромската махала са гласували 494 души. За сравнение листата на ДПС е получила подкрепа от 401 избиратели. За сметка на това кандидатът на ДПС за кмет Красимир Асенов е спечелил 538 гласа, а кандидатът на "Браво, Пловдив" Савина Петкова - 524 гласа, което е 11% от общия ѝ резултат. Невалидните бюлетини тук са 26%

Ромският квартал на Варна "Максуда" е бил по-активен в избора на общински съвет. В секциите на ОУ "Отец Паисий" бюлетина за местния парламент са пуснали 1399 души, а за кмет 1081. Броят на недействителните гласове тук е нисък - около 12%. За кмет на града ромите са предпочели кандидата на ГЕРБ за пореден мандат Иван Портних, който има личен резултат от 320 гласа. Втори е Коста Стоянов от "Възраждане" с 177 гласа, а Благомир Коцев от ПП-ДБ, който отива на балотаж, е подкрепен с 119 гласа. В избора за общински съвет обаче подкрепата се е разделила основно за листата на ДПС и на "Земеделски съюз Ал. Стамболийски", които са получили съответно 334 и 153 гласа. За ГЕРБ пък са гласували 118 души.

Ключови думи:

ромски махали, избори

Още по темата