Quantcast

Медия без
политическа реклама

Не даваме военна помощ на Украйна, защото 84% от народа не искал

Кирил Петков призна, че в ЕС само България и Унгария не пращат муниции

21 Март 2022Обновена
МС
Сред срещата с Лойд Остин преди 2 дни стана ясно, че България няма да изпраща муниции в Украйна - а днес Кирил Петков заяви, че това решение е взето, защото 84% от народа така искал.

Премиерът Кирил Петков заяви, че България е една от двете европейски страни, които не оказват военна помощ на Украйна. Той коментира, че подобно решение не в правомощията на правителството, а на Народното събрание и отрече да има външен натиск за предоставяне на военна подкрепа. "Това трябва да стане с общ държавен консенсус. Аз имам много приятели, които казват: "Давайте, трябва вече да се случи" - но това, което виждаме, е че 84% от населението в този момент не иска такава помощ да се изпрати. Ние все пак сме хора, които сме избрани от народа", цитира го БНР.

Думите на Петков са в странно съзвучие с изказване на руската посланичка в София Елеонора Митрофанова в ефира на телевизионния канал "Россия 24". Българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството срещу Русия, каза тя. Посланикът спомена и че по време на посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в България е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия, пише БГНЕС.

България няма да дава каквато и да е военна помощ за Украйна. Това стана ясно след разговорите между премиера Кирил Петков и американския министър по отбраната Лойд Остин.

Решението, взето на срещата с американския министър на отбраната Лойд Остин преди два дни - че България няма да доставя муниции на Украйна, потвърди пред журналисти в Брюксел и българският военен министър. "По отношение на мунициите вие знаете много добре, че министърът на отбраната не може да дарява, не може да предоставя сам. Трябва да има решение!", заяви Драгомир Заков. "Ако ме питате дали трябва, ще отговоря може би не като министър на отбраната, а като кариерен дипломат. Когато една срещу една държава има военна агресия, разбира се, тя има право да се защитава. Оттук нататък всяка отделна държава решава как ще помага, по какъв начин и с какви средства".

"Ние помагаме дълго време, нека да се съсредоточим само върху един елемент от една помощ, която се дава на държава, която е в конфликт. Нека да бъдем по-умерени по дадени въпроси", призова Заков, цитиран от репортер на БГНЕС. 

Другата страна в ЕС, която отказа да предостави военна подкрепа на Украйна, е Унгария.

Още по темата