Медия без
политическа реклама

Най-много сняг наваля в Плевен - 22 см

Обявен е оранжев код за снеговалежи и поледици в 14 области

20 Яну. 2024Обновена
Най-много сняг има в Плевен
Булфото
Най-много сняг има в Плевен

Днес в цялата страна вятърът е от североизток, с него продължи да нахлува студен въздух, предаде БГНЕС.

Образува се снежна покривка, в повечето райони между 5 и 10 cm; В Плевен натрупа 22 см, съобщи Meteobalkans

Оранжев код за обилни снеговалежи бе обявен в 14 области на Западна, Северна и Южна България. През нощта срещу неделя от север валежите ще започнат да отслабват и да спират.

Над планините е облачно с валежи от сняг. По проходите има виелици и се образуват навявания. 

По Черноморието е облачно с валежи, като до обяд и по южното крайбрежие дъждът ще премине в сняг. Духа силен североизточен вятър. Максимални температури между 0° и 5°. Температурата на морската вода е 7°-9°.

Общо 803 снегопочистващи машини обработват пътищата от републиканската пътна мрежа, съобщи агенция "Пътна инфраструктура" в 18 часа. Сняг вали почти над цялата страна. Настилките са обработени и трасетата са проходими при зимни условия.

Извършват се обработки със смеси срещу заледяване във всички 24 райони на Столичната община приоритетно по улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, съобщи пресцентърът на общината за обстановката към 7:30 ч. днес. На Витоша е възможно качване само с вериги. 

Студът отново се завръща в България този уикенд.  Най-ниската температура за страната -38,3°C е измерена през 1947 г. в Трънската котловина. На картата по-долу може да видите как се сравнява този температурен рекорд с останалата част на ЕС: от -52,6°C в Австрия и Швеция до +1,4°C – в Малта.

Изследването на климата и данните на европейската програма Copernicus EU ни позволяват да проследим промените в дълъг времеви хоризонт и да знаем, че през 2023 г. средната температура в света е била с 1,48°C по-висока от нивата от края на XIX в. 
Климатичните промени са факт, с който все повече ще трябва да се съобразяваме, включително с оглед на зачестяващите природни бедствия, които идват с тях. Затова и темата е във фокуса на европейските политики.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

времето, зима