Медия без
политическа реклама

Най-голямо недоверие има към парламента и Пеевски

При избори днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 23.7%, а за ПП-ДБ - 19.2%, сочи проучване на "Алфа Рисърч"

06 Март 2024
Илияна Димитрова колаж
Тримата основни лидери на партиите от "сглобката" - Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП-ДБ) и Делян Пеевски (ДПС) се ползват с над 50% недоверие от хората.

Лидерът на ДПС Делян Пеевски се ползва с най-висок процент на обществено недоверие (74.4%). Това сочи ново изследване на "Алфа Рисърч", проведено в периода 27 февруари - 3 март 2024 г. от агенцията. То е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

По-нататък по рейтинг на неодобрение са лидерите на ПП-ДБ Кирил Петков (64.3%) и Асен Василев (61.1%), следвани от тези на "Възраждане" Костадин Костадинов (57.2%), на БСП Корнелия Нинова (56.1%), на "Има такъв народ" Слави Трифонов (51.6%) и на ГЕРБ Бойко Борисов (51%). По отношение на президента Румен Радев мненията са полярни - 39% от анкетираните имат положителна оценка, а 38% имат отрицателна. "При Румен Радев нарастват негативните оценки, той поляризира българското общество", коментира пред bTV Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Доверието към политическите лидери като цяло е много ниско, но с най-висок процент се ползва Бойко Борисов (21.6%), следван от Христо Иванов от ПП-ДБ с 15.2%, Костадин Костадинов с 15% и др.

Прави впечатление и много високото недоверие на хората в работата на Народното събрание - 62%, като едва 7% одобряват дейността на парламента. Оценката за работата на правителството също е преобладаващо негативна - 52.9%.

40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се случи с управлението в близко бъдеще, е ротацията между акад. Николай Денков и Мария Габриел да се осъществи. Доста по-малко - 27%, са на мнение, че е по-добре идея да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни.

Габриел е един от малкото политици, заедно с президента Румен Радев, който се ползва с преобладаващо положителна оценка. Доверието към нея е 34.7%, а недоверието - 25.2%. При досегашния премиер акад. Николай Денков ситуацията е доста по-различна - 42.4% недоверие и 23,6% одобрение.

При положение, че изборите се проведат днес, то за ГЕРБ-СДС биха гласували 23.7% от избирателите. Втора политическа сила ще е ПП-ДБ с 19.2% подкрепа.  В парламента биха попаднали още партия "Възраждане" (12.8%), ДПС (9.7%), БСП (9.6%) и ИТН (5.1%).

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?