Медия без
политическа реклама

Напрежение зрее сред учителите за плащането на онлайн уроците

В някои от училища отказват да заплатят лекторските възнаграждения на педагозите

Илияна Кирилова

В образователната система зрее недоволство заради лекторските часове на учителите, за които на много места има индикации, че няма да им се изплатят. За това алармира преподавател-читател на в-к "Сега". Става дума за часовете, които са над норматива на педагозите, но са част от задължителната програма за седмицата.

"Има учители с по 10 учебни часа над норматива и става така, че за последните две седмици те са изработили 20 часа повече, които няма да им бъдат платени. Ако учителите не преподават тези часове, децата може да изпуснат цели предмети през извънредния период. Но тъй като учителите са отговорни хора, те са работили тези 20 часа безплатно", казва преподавателят. По думите му се получава така, че учител, работил 20 учебни часа повече, ще вземе същата заплата като онзи, който няма лекторски и е работил по-малко.

"Водя шест лекторски часа по български и литература в 11-и клас. Казаха ми, че е изключено да бъдат плащани в такава ситуация! Часовете  се взимат така, както са заложени по програма във виртуална класна стая. Имам снимков материал на всичко взето - учениците пращат всички упражнения и планове за деня. Сега се питам: Аз ли съм идиот?! Аз работя ей така! Или трябва да спра с часовете и децата да се оправят както могат?! Много съм разочарована, защото давам всичко от себе си, за да взимам материала по заложеното разпределение и никой не го отчита, даже напротив - нямало как да си вземем норматива!", възмущава се друг учител в социалните мрежи. Трети също споделя, че в училището, в което работи, са им обяснили "как не ни се полагат лекторски".

Пред "Сега" просветният министър Красимир Вълчев коментира, че е взето решение 5 часа дистанционно обучение да се приравняват на един учебен ден. (10-те "дистанционни" дни от 16 до 27 март на практика ще се приравнят на 10 учебни дни - бел.ред.). Въпросната заповед вече е издадена. "Всички часове през деня, които се вземат от учителите, се приравняват на учебни дни. Ако сред тях има и лекторски часове в седмичната програма на учителите и в трудовите им договори, те трябва да им се платят", категоричен бе той.

В петък МОН излезе и със съобщение, според което всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистационното обучение ще бъдат изплатени. Това е решил Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование. Изискването е учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.

Министърът ще спусне указание и до регионалните управления по образованието, според които всички допълнителни възнаграждения на педагозите с постоянен характер трябва да се плащат. По думите му същото важи и за допълнителните средства, които се дават на класните ръководители за организиране на групи с родители и координация на останалите учители за един клас - те също са дължими.

За учителите, които не са успели да вземат всичките си часове, например по изобразително изкуство или физическо възпитание и спорт, ще се наложи да компенсират по-късно това, което не са успели да преподадат - например с 1-2 седмици допълнително обучение. Такова вероятно ще е положението и при учителите по практика в професионалните гимназии.

 

АПЕЛ

"Колеги директори, направете необходимото за цялостното изплащане на възнагражденията на учители и непедагогически персонал за периода - не си създавайте излишни притеснения и страхове. Изплатете изработеното за периода. Нека нито един от нас НЕ забравя, че отговорностите си остават само и единствено в нас!". За това апелира в пост във фейсбук председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в столицата Диян Стаматов. По думите му системата на образованието е сферата, която се е оказала най-добре финансово гарантирана и защитена в условията на извънредното положение.

"Бюджетите на училищата (независимо от това дали са общински или държавни) са планирани и ясни. Заплатите на всички са договорени и предвидими и няма никакво основание за каквото и да притеснение дали ще бъдат изплатени. Предвидените средства в бюджета на училището са достатъчни за покриване на всички предвидени възнаграждения - заплата, всички допълнителни плащания предвидени в КТД за 2020 г.", казва Стаматов. Според него лекторските часове са част от основната работна заплата на педагозите и те трябва да се изплащат, също както и вторият час на класа и средствата за работно облекло.

Стаматов коментира, че е естествено в тази ситуация всички директори на училища и детски градини да бъдат с повишена финансова чувствителност и в предвид на неизвестността по време на криза да не правят никакви странични разходи (иначе естествени в нормална ситуация). "Най-вероятно при сериозен и по-дълъг финансов проблем в страната ни, това би се отразило и на сферата на образованието, като част от цялата бюджетна общност. Но на този етап изплащането на заплатите и допълнителните плащания е разумно да вървят по план и в пълен размер. Рано или късно кризата ще свърши и нещата ще си дойдат по местата", смята той.

Още по темата