Quantcast

Медия без
политическа реклама

Намесата на Борисов за Елен Герджиков взриви СОС

Начело на съвета застава досегашният председател на бюджетната комисия Георги Георгиев

23 Септ. 2021Обновена
БГНЕС

Принудителната оставка на дългогодишния председател на Столичния общински съвет Елен Герджиков след лично разпореждане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов доведе до бурен скандал на провеждащото се днес заседание на съвета. Намесата на Борисов, който разпореди Герджиков да се оттегли, защото не пазел достатъчно имиджа на ГЕРБ, бе разкритикувана много остро от представителите на "Демократична България", а Борис Бонев от "Спаси София" призова за оставка на кмета Йорданка Фандъкова.

"Вие очевидно не сте кмет на София. Вие сте пионка на Борисов. София има нужда от нов кмет, който няма да слугува на някой простак от Банкя", коментира Бонев. "Намесата на Борисов в работата на СОС е унизително за гражданите. 12 години продължавате да сте фасадата на едно мафиотско управление на София, което прикрива далаверите на Борисов", обяви Грети Стефанова от "Демократична България"."Очаквахме повече от Бойко Борисов - да поиска оставката не само на Елен Герджиков, но и на Йорданка Фандъкова, за да не чакаме още две години за възможност да решаваме проблемите на София", коментира и председателят на групата на "БСП за България" Калоян Паргов.

На този фон мнозинството пришпори избора на нов председател като извънредна точка в дневния ред и предложи за поста досегашния председател на бюджетна комисия Георги Георгиев. Георгиев наследи на поста спорната фигура на Орлин Алексиев. Въпреки протестите на опозицията, че точката се внася в нарушение на правилника на СОС, защото не е подкрепена от всички зам.-председатели и заканите тя да бъде обжалвана, мнозинството надделя и Георгиев бе избран с 36 гласа за от 44 гласували, 8 бюлетини бяха невалидни. Кандидатурата му не бе подкрепена от "Демократична България", БСП и независимия Борис Бонев. "Няма да участваме в незаконно процедиран избор", коментира преди гласуването Борислав Игнатов от "Демократична България-обединение". Имаме принципна позиция да не подкрепяме решения на мнозинството, включително и кадрови, заяви и Калоян Паргов от БСП. И от ДБ, и от БСП обявиха, че ще обжалват решението за провеждане на избора. 

НАМЕСА

Конкретен повод за намесата на Борисов даде скандалът около решението за орязване на градския транспорт по 20% от линиите заради финансови проблеми на дружествата. Борисов възнегодува, че Герджиков не се е справил да защити идеята и е оставил съветници от опозицията да си правят имидж на гърба на ГЕРБ. Борисов лично обяви, че е поискал смяната на Герджиков, след като самият той подаде оставка, без да сочи мотиви. 

"С тази оставка се демонстрира по най-безочливия, циничен, нагъл и безобразен начин пълната зависимост на групата на ГЕРБ от  един банкянски велможа, който в лудостта си поради загубени избори си позволява да се меси в независим орган и да уволнява председателя на общинския съвет. Това е изключително груба намеса, погазване на демократичните принципи и на волята на хората, гласували на Елен Герджиков", коментира Борис Бонев от "Спаси София". Той попита какво прави кметът на София и защо втори ден мълчи за отстраняването на втория най-важен човек в управлението на София.

"Къде е кметът и защо не коментира погазването на независимостта на Столичния общински съвет. При това се отстранява човек, на който тя много държи. От името на новия председател на СОС ще стане ясно дали цялата операция е в посока кеширане и стратегия аут, или целта е решаване на проблеми, към момента изглежда като стратегия за кеширане", допълни Бонев. 

Според Грети Стефанова от "Демократична България" много хора са помислили, че Герджиков е решил да се оттегли наистина по лични причини и са били потресени от обяснението на Борисов. "Много хора помислиха, че това е решение, взето заради многото гафове в управлението на София. Вместо това една тежко корумпирана и останала настрани политическа сянка, нарицателна за тежка зависимост, отново се появи и обяви, че лично е изгонил председателя на втората най-значима институция в София", коментира Стефанова. Борислав Игнатов, който първо е подкрепил извънредната точка за избор на нов председател в качеството си на зам.председател, в последствие е оттеглил подписа си именно след намесата на Борисов. "Мислех, че г-н Герджиков наистина е решил сам да поеме по друг път, когато чух това изказване на Борисов, да не го квалифицирам, всички знаете как говори, се втреших и оттеглих подписа си. В момента предложението за избор на нов председател не е подкрепено от всички зам.председатели на СОС, както изисква правилникът, тоест такава точка в дневния ред не съществува", коментира Игнатов. И от групата на БСП, и от "Демократична България" обявиха, че ще обжалват решението, ако точката за избор на председател бъде прокарана. "Демократична България" имаше планове да предложи свой кандидат за поста, до други кандидатури извън тази на ГЕРБ заради нарушената процедура не се стигна.

От групата на ГЕРБ се опитаха с половин уста хем да защитят честта на Герджиков, хем да омаловажат намесата на Борисов. "Оценката на гражданите на София за резултатите от нашата дейност я получаваме неизменно 10 години. Нито един съветник няма повод да се срамува. Това важи и за Елен Герджиков, вярвам, че той ще има успехи в бъдеще", коментира Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ-СДС. Едрева настоява извънредната точка за избор на нов председател на СОС да се гласува, защото "градът не чака и на нас ни е важно изпълнението на програмата на кмета". 

ОБЛЕКЧЕНИЕ

В свой пост във "Фейсбук" бившият председател на СОС Елен Герджиков написа, че се оттегля с чувство на облекчение. Странно нещо е политическата отговорност - за едни е треска’, за други - греда. Отдавна имам намерение да поема моята. Близките ми, а и кметът, знаят това. Но чувството за морален ангажимент към хора, с които съм работил повече от десет години и с които освен грешки, сме направили и немалко добри за София неща, ме караше да изчаквам по-нормална политическа ситуация. Така че, макар да не стана по този начин, вчера подадох оставка с чувство на облекчение. Пожелавам успех на всички, които обичат града ни и работят за него", написа Герджиков. 

 

Странно нещо е политическата отговорност - за едни е треска’, за други - греда. Отдавна имам намерение да поема моята....

Posted by Elen Gerdzhikov on Wednesday, September 22, 2021

 

Още по темата