Медия без
политическа реклама

Над 500 са вакантните места за военнослужещи

Повече от половината са в Сухопътните войски

02 Яну. 2023
Илияна Кирилова

И в началото на 2023 г. армията продължава да търси военни, съобщава БНР. Местата са в Сухопътните войски, Командването за логистична поддръжка и Съвместното командване на специалните операции.

Най-много военни се търсят за Командването за логистична поддръжка - 280 души. Заявления се подават до 27 януари. Но това е и най-новата структура в армията ни - действа от септември 2021 г. 30 военни се търсят и за Командването на специалните операции - другата нова структура в армията. От няколко години те имат и специален тренировъчен полигон на "Црънча". 

Заявления се подават до 10 февруари. А конкурсите и за двете командвания ще са в началото на март.

255 военни търсят и Сухопътните войски. Откъдето припомнят, че предимство имат и хора, които имат договор и за доброволен резерв.

Изискванията за кандидатите остават - като това да не са  по-възрастни от 40 години; да са годни за военна служба; да не са осъждани.

От МО припомнят, че професионалните военни имат и бонуси като специално обучение,  ведомствено жилище, различни видове заплащания. И това обаче с годините не е привличало особено хора към професията. Докладът за състоянието на отбраната за 21-ва отчита, че в Сухопътните войски е най-висок недостигът на военни. А това оказва негативно въздействие върху бойната им готовност.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата