Quantcast
МВР пусна видео от задържането на Борисов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

МВР пусна видео от задържането на Борисов

Прокуратурата поиска от съда да санира неотложните претърсвания
Обновена
4 084

МВР разпространи кадри от довеждането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в 7 РПУ в София снощи. Тримата и към този момент са все още в ареста с 24-часова заповед по Закона за МВР. Едва в 16 ч. днес наблюдаващият прокурор е приел да се види с разследващите полицаи, за да му докладват делото за изнудване, по което са задържани тримата.

"Операцията на МВР е проведена с пълно уважение към закона и  лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия. В хода на полицейската акция са извършени претърсвания  и изземвания на три адреса", сочи съобщението към кадрите. Казва се още, че тримата задържани са били прегледани в Медицинския институт на МВР.

"При първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. След  извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура", обяснява още МВР защо първоначално снощи бе обявено, че арестите са по акция на европрокуратурата.

Днес са разпитани свидетели. "Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата", посочва още МВР, прехвърляйки топката към държавното обвинение. 

Междувременно от Софийския градски съд съобщиха, че са внесени искания за одобрение за претърсване и изземване от задържаните. Тъй като това е станало след 16.30 часа, според вътрешните правила на съда, ще бъдат разгледани в понеделник. Тъй като разследващите действаха без съдебна санкция, ако не я получат постфактум, събраното при претърсването и изземването не може да се ползва като доказателство.

 

Още

Съдът: И Севделина Арнаудова е арестувана незаконно

08.07.2022

898
Прокуратурата още чете експертизи по делото Борисов-Горанов-Арнаудова
Съдът обяви за незаконен ареста на Владислав Горанов

01.06.2022

962