Медия без
политическа реклама

МВР пусна видео от задържането на Борисов

Прокуратурата поиска от съда да санира неотложните претърсвания

18 Март 2022Обновена

МВР разпространи кадри от довеждането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова в 7 РПУ в София снощи. Тримата и към този момент са все още в ареста с 24-часова заповед по Закона за МВР. Едва в 16 ч. днес наблюдаващият прокурор е приел да се види с разследващите полицаи, за да му докладват делото за изнудване, по което са задържани тримата.

"Операцията на МВР е проведена с пълно уважение към закона и  лицата, спрямо които бяха предприети процесуално-следствени действия. В хода на полицейската акция са извършени претърсвания  и изземвания на три адреса", сочи съобщението към кадрите. Казва се още, че тримата задържани са били прегледани в Медицинския институт на МВР.

"При първоначално постъпилата информация е имало предположение, че част от действията биха могли да бъдат свързани с някои от 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. След  извършване на процесуално-следствените действия и извършен анализ на събраните доказателства и документите е преценено, че материалите ще бъдат докладвани на Софийската градска прокуратура", обяснява още МВР защо първоначално снощи бе обявено, че арестите са по акция на европрокуратурата.

Днес са разпитани свидетели. "Полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. При последващи указания на наблюдаващия прокурор същите ще бъдат изпълнени. Действията по разследването продължават под наблюдението на прокуратурата", посочва още МВР, прехвърляйки топката към държавното обвинение. 

Междувременно от Софийския градски съд съобщиха, че са внесени искания за одобрение за претърсване и изземване от задържаните. Тъй като това е станало след 16.30 часа, според вътрешните правила на съда, ще бъдат разгледани в понеделник. Тъй като разследващите действаха без съдебна санкция, ако не я получат постфактум, събраното при претърсването и изземването не може да се ползва като доказателство.

При обиските в дома на Севделина Арнаудова - ПР на Бойко Борисов, която също е арестувана, полицията е търсила доказателства за връзката й с бившия финансов министър Владислав Горанов и с хазартния бос Васил Божков.

 

Още по темата