Медия без
политическа реклама

МВР опроверга Герджиков, че проверява СУ за търговия с вот

Икономическа полиция проверява три университета заради авансови плащания за ремонти

19 Ноем. 2021Обновена
Илияна Димитрова

Министерството на вътрешните работи категорично отрича да проверява Софийския университет за купуване на гласове, както неговият ректор Анастас Герджиков заяви в дебата си с другия кандидат за президент Румен Радев.

От пресцентъра на силовото ведомство съобщават, че се извършва проверка по сигнал срещу Софийския университет, Техническия университет и Университета за национално и световно стопанство за нарушения при усвояването 78 милиона лева за ремонт на студентски общежития. Парите са отпуснати с през 2020 и 2021 г. с постановления на Министерския съвет.

С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки за ремонт университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите - изпълнители. В хода на започналата проверка служители на „Икономическа полиция“ са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.

Вътрешният министър Бойко Рашков коментира пред журналисти, че изобщо не е имало нахлуване в университети, а служителите на МВР съвсем любезно и спокойно са поискали документите, които трябва да получат. На въпрос защо това се е случило точно ден преди дебата на Румен Радав с Анастас Герджиков, министърът отговори, че не е нареждал на полицията, когато и как да извършат въпросната проверката, а това била лична преценка на служителите.

"Ако полицейските органи са си планирали така нещата, че да правят проверка, аз не мога да зная 49 хиляди служители какво правят. Университетът - това не е защитена територия. Представете си ако там се извърши престъпление, първо на органите на МВР ще се съобщи и ще се търси помощ. МВР няма проблем да влиза в учебните заведения, за да извършва проверки", категоричен беше Рашков.

По негови думи трябвало да се провери дали при процедурите за парите на вузовете, не е същото като парите за АМ "Хемус". "Имало е разпореждане на тогавашния министър на образованието договорите да бъдат така сключени, че да се осигури възможност да се изплатят авансово всички суми на евентуалния изпълнител. Колко инхаус процедури видяхме. За пътища, за магистрали. Ние сега трябва да изясняваме къде са отишли парите", коментира Рашков.

 

 

Ключови думи:

МВР, полиция, СУ, проверка

Още по темата