Медия без
политическа реклама

МВР: Хиляди българи са взимали незаконно по £2000

"Таймс" поде кампания да се даде рицарско звание на сливенския полицай, който пръв алармирал за схемата

04 Юни 2024
Петимата осъдени българи от лондонски съд
БНТ
Петимата осъдени българи от лондонски съд

Няколко хиляди души са взимали незаконно по около 2000 паунда средномесечно по схемата за измами със социални помощи от Великобритания. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред журналисти, цитиран от БТА.

Стоянов коментира темата, след като вчера във вестник „Таймс“ излезе статия със заглавие „Британската нация дължи благодарност и рицарско звание на сливенския инспектор Васил Панайотов”. В нея се посочва, че инспектор Васил Панайотов и екипът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) в Сливен, начело с главен инспектор Слав Добрев са разкрили мащабната схема за измами със социални помощи във Великобритания, надхвърляща 53 млн. паунда.

Само преди дни по случая в Лондон бяха осъдени петима българи, членове на организираната престъпна група. На 30 май медиите на острова съобщиха, че те са осъдени от британски съд на общо 25 години и 5 месеца лишаване от свобода. Подсъдимите по случая са Гюнеш Али (на 34 години), Галина Николова (39 г.), Стоян Стоянов (28 г.), Цветка Тодорова (53 г.) и Патриция Панева (27 г.). 

Четирима от тях бяха задържани още в съдебната зала,. Единствено 53-годишната Цветка Тодорова бе освободена и подлежи на автоматично депортиране. Оказа се, че тя вече е изтърпяла повече от половината от присъдените й 3 години затвор. Веднъж тя се е опитала да напусне страната по време на разследването, но е била арестувана на летище Лутън в Лондон.

Най-дълго зад решетките ще остане 34-годишният Гюнеш Али, който успява да избяга в родината, но е екстрадиран. Неговата присъда е 7 г. и 3 месеца.

Петимата българи имат право да обжалват до 28 дни. През юли ще има и ново дело по техния случай, което ще определи какво от личното им имущество ще бъде конфискувано.

Сега Стоянов обясни, че още преди три години е получена оперативната информация и са уведомени британските власти. Министърът каза, че много добре познава служителите, работили по случая, както и самия казус, тъй като той се е развил по времето, когато е бил директор на ГДБОП. Стоянов заяви, че служителите ще бъдат наградени с най-високото отличие в МВР.

Той добави, че става дума за голяма престъпна група, която е строго организирана и добре запозната със законодателството във Великобритания. Стоянов даде да се разбере, че разследването продължава в момента и с други държави.

"СЕГА" припомня: 

Петима българи стоят зад най-мащабната схема за източване на социални помощи в Англия и Уелс, съобщи в началото на април т.г. британският ежедневник "Дейли мейл". В продължение на години българите са източвали с фалшиви документи пари за т.нар. универсален кредит - социална помощ за бедни и безработни, която преди десетина години замени шест други вида помощи в социалната система на Англия. Присвоената сума е 54 млн. британски лири, около 63 млн. евро. Измамниците са ползвали социалната система като банкомат, обяви обвинението в съда.

Петимата българи давали консултация как човек да се регистрира в системата и да кандидатства за помощи. Зад този привидно легален бизнес, какъвто има в почти всяка държава за диаспората ни, те въртяли машина за заявления, с които през фалшиви документи получавали помощи. За помощите кандидатствали с комбинация от фалшиви и истински самоличности. Една от жените в групата държи хранителен магазин в Уд Грийн.

Измамите са извършени в периода 2016-2021 г. Парите са получени през 6000 фалшиви заявления. Петимата са арестувани през 2021 г. след операция  на местната полиция.

При обиска в домовете на петимата полицията открила пачки със 750 000 британски лири, 900 мобилни устройства, стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. В профилите в социалните мрежи на петимата се виждат кадри от луксозния живот, който са водели на гърба на социалната система. На едно видео петимата хвърлят банкноти от 20 лири като конфети в апартамент.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата