Медия без
политическа реклама

МС одобри влитането на турски изтребители в българско небе

Споразумението между България и Турция трябва да мине и през парламента

25 Яну. 2024Обновена
Турски F-16
Турски F-16

За първи път път България ще позволи на турски изтребители да влитат в българското въздушно пространство при извършване на операции.

Правителството направи първа крачка към разрешението като одобри на заседанието си в четвърък проект на меморандум за разбирателство между правителствата на България и Турция относно презгранични операции по еър полисинг (air policing). Споразумението ще трябва да бъде гласувано със закон от Народното събрание.

България има подобни споразумения от години с Румъния и Гърция. През 2018 г. в Доклада за състоянието на въоръжените сили бе обявено, че България преговаря и с Турция за презгранични въздушни операции. Това предизвика скандал и до споразумение тогава не се стигна.

"България изпълнява задачи по носене на дежурство в мирно време в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана /NATINAMDS/, съгласно изискванията на регламентиращите нормативни документи на НАТО", аргументира сега решението си за Турция българският кабинет.

Три натовски държави - България, Турция и Румъния, ще проведат съвместна операция в Черно море, включително в непосредствена близост до конфликтната зона, образувала се след нахлуването на Русия в Украйна.

"Презграничните операции за охрана на въздушното пространство се провеждат от дежурни изтребители на една държава във въздушното пространство на съседна държава на основата на сключен Меморандум за разбирателство между правителствата на двете страни-членки на НАТО", обясняват от МС и също припомнят, че "България е подписала Меморандуми за разбирателство и провежда такива презгранични операции по охрана на въздушното пространство с Румъния и Гърция".

Идеята на договореностите е, когато вражески самолет навлезе близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите и така да се правят икономии.

Сега споразумението с Анкара ще позволи на турски изтребители да навлизат над българското въздушно пространство. Същото се отнася и за български самолети, които ще могат да влитат над Турция примерно при преследване на нарушител. 

Тези споразумения са различни от еър полисинга, който често се използва от България заради малкото летящи изтребители. Такива споразумения бяха сключвани със САЩ, Италия, Испания, Нидерландия. При тях държавите дислоцираха свои самолети у нас и те помагаха за пазенето на небето.

Все още няма яснота с коя държава ще си партнира България за съвместна охрана на родното небе или т. нар. еър полисинг" от началото на месец юни.

Наскоро България, Турция и Румъния сключиха споразумение за съвместна операция в Черно море, включително в непосредствена близост до конфликтната зона, образувала се след нахлуването на Русия в Украйна. Мисията е обявена като противоминна, но очаканията са, че тя ще играе и сдържаща роля за агресивното руско поведение на постоянно обявяване на военни учения в района.

Кабинетът одобри изграждане на ГСМ резервоари за нуждите на българската армия и НАТО

Министерският съвет прие и решение да не се извършва Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за „Изграждане на два ГСМ резервоара“ във военно формирование 24350 - Кочово, СР Осетеново. Решението е по обосновано предложение на министъра на околната среда и водите и министъра на отбраната, посочват от МС.

Съгласно закона, преценката да не се извършва ОВОС се мотивира с решение на Министерския съвет по обосновано предложение на министъра на околната среда и водите и съответния компетентен орган, като се взема предвид очакваното неблагоприятно въздействие, което извършването на ОВОС би оказало върху целите на националната отбрана или за реагирането при природни явления, разказва още правителственият пресцентър.

Изпълнението на проекта е свързано с изграждане на съоръжения в съществуващ войскови район (действащ склад за съхранение на горива) и подобряване на работните процедури при транспортиране, приемане и съхраняване на светло гориво F34/F54 на територията на страната - единствено за целите на националната отбрана и тази на НАТО.

"Изпълнението на решението на Министерския съвет ще допринесе за успешна реализация на проекта, свързан с осигуряване на надеждно съхранение и обработване на товари с жп и автомобилен транспорт, надеждна защита от външни фактори, постоянен контрол на качественото и количественото състояние на съхраняваните горива, висока екологична защита на прилежащите райони, надеждна защита на населението и околната среда, минимален риск от аварии, възможност за дългосрочно съхранение на гориво", твърди още правителството.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата