Медия без
политическа реклама

Митрополит благодари на Борисов и се оплака от вътрешния министър

Политическият делник си има свои мерки, които са значими за прагматичните им апологети, заяви Киприян

06 Юли 2021
Старозагорският митрополит Киприян.
БГНЕС
Старозагорският митрополит Киприян.

Старозагорският митрополит Киприян изрази несъгласие с думите на вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков, че църквата ни е сключила сделка с бившия премиер Бойко Борисов. Същевременно духовникът изрази своята признателност за средствата, дарени от кабинета на Борисов, за възстановяване на Шипченския манастир. Киприян направи изявлението си пред сайта на Старозагорската митрополия.

Ето и пълният текст на откритото му писмо:

"Думите на г-н Бойко Рашков, че родната ни Църква е сключила сделка с бившия премиер г-н Бойко Борисов, приемайки даренията от държавата, породиха чувства в сърцето ми, които няма как да не споделя.
Ясно е, че политическият делник си има свои мерки, които са значими за прагматичните им апологети. Бездуховността обича да говори и го прави, за да ни напомни, че думите са знак за достойнство, само когато съдържат в себе си истина. Къде са доказателствата в гореспоменатите твърдения?
Няма такива! Няма и не може да има, защото Светият Синод на БПЦ – БП неотменно е отстоявал решението си, духовниците в диоцеза му да не членуват в никоя политическа партия и това е широко известно на обществеността ни. Нещо повече, родната ни Църква винаги се е стремяла да подаде ръка на всичките си верни чеда без да се съобразява с политическите им пристрастия.
Огромна болка внася в сърцата ни, че служебният министър вменява вина в БПЦ, чиито духовници винаги предстоят пред Божия престол и се молят за правителството и христолюбивото ни войнство. Те целят явно да предизвикат негативни чувства към управляващия орган на БПЦ, клира и вярващите хора. Дали това е плод само на емоция или рефлексия и добре позната стратегия към вярата в не толкова далечното минало? И тогава атеистичната власт, и ДС обвиняват Църквата и вярващите хора в изфабрикувани вини, за да постигат бездуховните си цели. И тогава други "демократи" затваряха и избиваха духовници и интелектуалци, с лозунги за светло бъдеще. То не се осъществи и нямаше как, защото грехът няма битие, както и омразата бъдеще.
Библейска истина е, че с неправда не може да се постигне правда. Слава Богу, че ние като чеда на тази прекрасна земя, имаме в наследство "думи за вечен живот" / Йн. 6:67/. Те са стаени в духа на православните ни предци, които през векове на робство, на болки и страдания, по време на епидемии са се молили заедно в храма. Те са доказателството, че не трябва да рушим вековното единство между родната душа и духовността.
Благочестивият държавник подкрепя вярата православна, а вярата православна крепи народа, защото Църквата не е само общност от духовници, а от целия благочестив православен народ. На вярващите сърца са и храмовете и манастирите. Това е и причината още веднъж да благодаря за дарените ни средства за възстановяване на прекрасния ни Шипченския манастир от Министерския съвет с министър-председател г-н Бойко Борисов.
Завършвам с думите на преподобния ни отец Паисий Хилендарски, написани преди повече от двеста и петдесет години в "История славянобългарска". Той казва: "Сами себе си да се научим не можем, защото кратки са дните на нашия живот на Земята." За да бъдем разумни е нужно да черпим мъдрост и нравственост от православната ни вяра. Нашите деди чуха призива на този българин, доказал със страдалческия си живот любовта към род и отечество. Дано да надмогнем себе си. Нищо, че на някого този призив може да прозвучи патетично."

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата