Медия без
политическа реклама

Митрофанова: САЩ са поставили задача Русия да се изтласка от България

След Унгария и София може да подпише дългосрочен договор с Газпром, твърди руският посланик

03 Окт. 2021
БГНЕС архив

САЩ са поставили задачата Русия да бъде изтласкана от България. Това обвини руският посланик в София Елеонора Митрофанова в интервю за РИА Новости.

По нейно мнение, именно САЩ стоят и зад изгонването на руските дипломати от България. „Мисля, че това не е напълно независима история, разбира се, за София. Кой от „големия брат“ стои зад тези изгонвания? Това, разбира се, са американците, които очевидно са поставили задачата да изтласкат Русия от всички сфери на българския живот, което според мен е много утопична цел, тъй като ние сме свързани с България с толкова мощни слоеве от историята, духовно родство, което не може да бъде зачертано или променено “, обяви посланикът.

„София следва антируски курс, както се вижда от обвинението срещу ръководителя на движението „Русофили“ в България Николай Малинов за шпионаж в полза на руски неправителствени организации, казва още Елеонора Митрофанова. „Фактът, че Николай Малинов е обвинен в шпионаж в полза на руски неправителствени организации, е много сериозно обвинение, колкото и сериозно, толкова неоснователно, За съжаление то подсказва, че София следва антируски курс. Достатъчно е да си припомним, че девет дипломати бяха експулсирани през периода 2019-2020 г. “, каза Митрофанова, но обяснява, че е малко вероятно Москва и София да достигнат нивото на понижаване или прекъсване на дипломатическите отношения.

"Знаете ли, сега не може да се предскаже нищо, виждате хаоса в света сега. Освен това във всички области на живота, от коронавируса, който обърка всички правила на нормалния живот, до онези, да речем, точки , конфликти, които увеличават хаоса и в междудържавните отношения, и в рамките на държавите. Но не мисля, че ще стигнем до такава степен на конфронтация. Надявам се, че тази страница с експулсиране, и според нас - неразумна, е затворена, "каза Митрофанова, отговаряйки на въпрос дали настоящата ситуация с експулсирането на дипломати ще доведе до сериозно понижаване на нивото на дипломатическите отношения или до тяхното прекратяване.

Българското външно министерство извика руският посланик Анатолий Макаров и му връчи нота, в която настоява в рамките на 48 часа двамата руски дипломати, за които прокуратурата твърди, че са шпиони, да напуснат България.

В последно време България няколко пъти експулсирала руски дипломати. В края на март София обяви двама дипломатически служители на руското посолство за персона нон грата, на което Москва отговори, като изгони двама дипломати от българското посолство. Също на 29 април София обяви за персона нон грата руския помощник на военното аташе в светлината на подозрения срещу Русия в експлозиите в складове в България. Както каза тогава руският външен министър Сергей Лавров, „София реши да надмине Прага с подобни изявления, където в средата на април руските специални служби бяха обвинени във участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетице през 2014 г.“, припомня РИА Новости.

Митрофанова коментира и икономически теми. Според нея е възможно след Унгария и България да подпише дългосрочен договор за доставка на газ от Руската федерация. "Тази опция, разбира се, е възможна при прагматичен подход и политическа воля", казва дипломатът. Митрофанова уточни, че тъй като сега в България има служебно правителство, тези въпроси все още не са разглеждани. 

Още по темата