Quantcast
Манолова ще заведе иск в Страсбург за подслушванията | СЕГА
facebook
twitter

България

Манолова ще заведе иск в Страсбург за подслушванията

"Това е грандиозно посегателство върху гражданските права", обяви лидерът на "Изправи се БГ!"
1 021
 Илияна Кирилова
Мая Манолова

Колективен иск в Съда по правата на човека в Страсбург за незаконно подслушване на 130 души ще бъде заведен от лидера на "Изправи се БГ!" Мая Манолова. Това заяви тя на пресконференция днес.

Повод за действията й са разкритията, направени по време на работата на парламентарната комисия, която бе сформирана с цел да разследва действията на държавните институции по време на протестите през 2020 г.

"Опасявам се за моето име, но и за хората в "Изправи се БГ!", както и за останалите 130 граждани, които са били подслушвани абсолютно незаконно. Самото класифициране на информацията също е незаконно. След като списъкът с подслушваните лица излезе в публичното пространство, ни се обадиха много хора от протестите - граждани и журналисти, с настояване това грубо показване на техните права да бъде разобличено и наказано. Спецпрокуратурата е поискала от Спецсъда да бъдат подслушвани с абсурдното обвинение за организирана престъпна група за преврат, метеж, въоръжено въстание. Спецпрокуратурата извършва възмутително, безобразно действие, да твърди, че хора, които участват в граждански протести, извършват преврат", коментира Манолова. Тя призова всеки, който е бил подслушван да се присъедини към иска.

"Това е грандиозно посегателство върху гражданските права, скандал с международно измерение. На мен не ми е известно да има друга европейска държава, която уж по законен начин да подслушва само заради поискана оставка на правителството. Това грехът на тези хора - че поискаха оставката на Борисов. Още днес може да поискаме от Спецпрокуратурата официална информация били ли са подслушвани тези лица или не", допълни Манолова.

Още

ИБГНИ приветства бивши партньори на Нинова и Бареков

28.09.2021

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

3266
Кирил и Методий градят коалиция на желаещите

24.09.2021

ПЕТЬО ЦЕКОВ

9913
Петков и Василев се закачиха за „Волт” и „Средна европейска класа”

20.09.2021

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

12051