Медия без
политическа реклама

Изправи се.БГ внесе в съда колективни искове срещу телекомите

Атакува се едностранното вдигане на цените на мобилните услуги и неравноправните клаузи при отказ от договор

19 Февр. 2024

Три кашона колективни искове срещу едностранното вдигане на цените на мобилните услуги от страна на трите телекома внесоха в Софийския градски съд от гражданска платформа "Изправи се. БГ". От движението обжалват и неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите.

„През тази година увеличението на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, но се случва за трета поредна година. Тази клауза за едностранно повишение на цените е неравноправна и съответно нищожна по ред причини, но най-вече за това, че предвижда единствено и само увеличение на цената при ръст на инфлацията, но не и намаление на цената при дефлация, не дава възможност на потребителите да се откажат от договорите без неустойки, а освен това клаузите не са индивидуално договорени - не е възможно да откажеш да ги подпишеш при сключване на договор", посочи председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова при внасянето на исковете.

Сред неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите, които са атакувани от гражданското движение, е начисляването на три абонаметни вноски при предсрочно прекратяване на договор, когато потребителят не е съгласен с направените от телекома промени в условията на договора. Атакуват се също и "преференциите" за закупуване на мобилно устройство по определена от телекома уж по-ниска цена.

Особено дразнеща е неустойката от 8% от стойността на договора за заплащане на колекторски фирми, които да събират задълженията на потребителите. "Припомняме, че в България все още няма закон за колекторските фирми, който да регулира дейността им и да ограничава тормоза от тяхна страна над длъжниците", заяви Мая Манолова и припомни, че от парламентарната група на Изправи се.БГ през 2021 г. два пъти са внасяли такъв законопроект.

„Костваше ни повече от едноседмичен труд да подготвим колективните искове. Наслушахме се на множество обещания и заклинания от различни политици, от партийци, от депутати, че ще заведат такива искове, но ние сме единствените, които го направихме. Искам да подчертая, че в момента с тези искове ние вършим работата на държавните институции – и на Комисията за защита на потребителите с председател г-н Алипиев и на министъра на икономиката г-н Богданов, при положение, че те имат стотици служители зад себе си", каза Манолова.

Според нея е абсурдно в момента Корнелия Нинова, която беше министър на икономиката в края на 2021 г. и началото на 2022 г. да призовава хората да подават жалби и самата тя да завежда колективни искове в съда през нейна приближена потребителска организация. 

Манолова припомни, че през 2022 г. Нинова като министър на икономиката и Димитър Маргаритов,  тогавашният председател на КЗП, даваха съвместни брифинги и се заканваха на мобилните оператори, но не ги накараха да заличат неравноправните клаузи за едностранна индексация на цените, каквото правомощие има по закон. Нито обявиха множеството неустойки в договорите за нищожни. Те оспориха единствено и само увеличението на цените едновременно за 2 години и в резултат - телекомите индексираха само за една година, но клаузите за ежегодно едностранно увеличение останаха за трета поредна година. 

Още по темата