Медия без
политическа реклама

В "Люлин" искат обществен паркинг вместо нов хипермаркет

Хората от района питат защо общината не е купила терена, за да го предпази от застрояване

22 Апр. 2023
Теренът, на който ще се появи новия хипермаркет, се намира на бул. "Панчо Владигеров" срещу действащ магазин на "Билла".
Теренът, на който ще се появи новия хипермаркет, се намира на бул. "Панчо Владигеров" срещу действащ магазин на "Билла".

Хората в София отдавна се гневят, когато на мястото на малкото останали незастроени площи в кварталите им се появяват нови жилищни и офис сгради. На подобни намерения те нерядко реагират с протести и блокади на кръстовища. Жителите в различни части на столицата вече видимо смятат и че в техните квартали има достатъчно хипермаркети и търговски обекти и че свободните площи в тях не трябва да се уплътняват с нови магазини. В "Люлин" 4 не изглеждат особено ентусиазирани от започващия строеж на нов двуетажен обект на "Лидъл", който ще се появи върху частен терен на бул. "Панчо Владигеров". Строителството вече започна, а информационната табела показва, че се очаква то да продължи около седем месеца. Разрешението за строеж е издадено през ноември м.г. от главния архитект на София Здравко Здравков.  

Коментарите във Фейсбук групите на "Люлин" са, че районът има много по-голяма нужда от обществени паркинги и от площадки за деца, отколкото от още един хипермаркет. Хората припомнят, че компанията дълго време е продавала въпросния терен и питат районния кмет Милко Младенов от ГЕРБ защо не е поискал от Столична община да го придобие и да го спаси от застрояване. Най-многобройни са мненията, че там е можело да се създаде обществен паркинг, който да намали задръстванията около близкия пазар. Жителите на "Люлин" информират кметството и че "Лидъл" е собственик на голям терен в "Люлин" 2, който също се продава. Те обаче не вярват в този случай да се прояви инициатива и поне въпросната земя да бъде спасена от застрояване. 

Реакциите на хората от "Люлин" са разбираеми, след като въпреки мащабното строителство в района от години в него не са освобождавани територии за нови общински паркинги. Както "Сега" писа, единствената скорошна активност по темата с паркирането в "Люлин" бе приемането на предложение на районния кмет и на общинари от ГЕРБ -СДС и ВМРО да се обяви конкурс за стопанисването на общински терен, който също е на бул. „Панчо Владигеров“, по в първи микрорайон. И в момента имотът се предлага като охраняем паркинг за около 60 автомобила от частна фирма. Столична община обаче обяви намерение да проведе търг за него за срок до 10 г. и пак да го предостави за такъв. От опозицията в София коментираха, че цялото усилие се прави с цел обектът да премине в ръцете на Центъра за градска мобилност и че смяната на стопанина няма да доведе до увеличаването на местата за паркиране в "Люлин". Скандалното в случая е, че само на около 100 м. от споменатия терен общината разполага с почти готов закрит буферен паркинг за 270 автомобила, който се намира в метростанция „Сливница“. Същата функционира от 1998 г., но от тогава досега съоръжението не се довършва и не се пуска в експлоатация. В последната предизборна кампания Фандъкова обеща въпросния паркинг да заработи, но обещанията й останаха само на думи. В резултат  колите  продължават да паркират в зелените площи над метростанцията и цялата зона е силно разкаляна. По време на дебатите за споменатия конкурс кметът на „Люлин“ даде да се разбере, че буферният паркинг скоро няма да види бял свят и че с предоставянето на съседния терен на ЦГМ ще се даде лесна възможност от софиянци да се прибират пари без почти никакви инвестиции. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Люлин, Милко Младенов, Лидл

Още по темата