Медия без
политическа реклама

Кюстендил показва черешовия си свят

25 Юни 2022
Днес е изложбата на череши, а утре ще бъдат показани ястия с череши
EPA/BGNES
Днес е изложбата на череши, а утре ще бъдат показани ястия с череши

Традиционният празник на черешата се провежда днес в Кюстендил. Акцентът  е обичайната изложба-базар на череши и черешови произведения, предаде БГНЕС. Изложбените маси на читалищата от селата, които са 30-ина, са аранжирани с много мерак - представят своеобразни картини, изваяни от череши, висят и майсторски изплетени „вешала“.

„Всяко година с трепет очакваме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с много хора и гости, дошли да вкусят от черешовия ни свят", казва пред БГНЕС Валентина Николова от читалището в с. Жиленци.

Освен черешовите картини читалището предлага и черешова ракия. 

„Тази година, както и миналата реколтата е зле, заради дъжда плода се скапва още на дървото, но все пак има и едри череши“, обясни Милена Стоименова от читалище „Съгласие“ в Жабокрът .

Тази година изкупуването на черешовия плод върви трудно. „Произведеш го, но няма къде да го продадеш, за това хората се отказват, както и самата аз“, ядосва се Стоименова.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.

Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

На празника на черешата функционира и богат базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Неделя-последният ден от Празника на черешата е посветен на Кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение - красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

череши, Кюстендил, фестивал

Още по темата