Медия без
политическа реклама

Край на сагата: ПП отряза ДБ за предизборен съюз

18 Авг. 2022
Кирил Петков
БГНЕС
Кирил Петков

Сагата около ПП и ДБ приключи. Формацията на Кирил Петров и Асен Василев обяви официално тази вечер, че ще се яви самостоятелно на изборите на 2 октомври. Няма да има предизборна коалиция, както предлагаше ДБ. 

Решението e взето след заседание на Националния съвет на ПП. В съобщението се уточнява, че се е случило след "задълбочени анализи". "Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета „Петков“. „Демократична България“ остава наш естествен съюзник по пътя към промяната в страната", декларира ПП.

Официалната позиция дойде три седмици след отправяне на поканата. През това време ПП даде достатъчно ясни сигнали, че смята да действа сама. Дори започна да говори, че не е дясна партия. Изчакването бе обяснявано със социологически проучвания, които да покажат чрез отделно или общо явяване двете формации ще съберат повече гласове.

Междувременно днес приключи процеса на регистрация на ПП в Софийски градски съд. А в социалните мрежи Петков съобщи за още един съдебен казус - ВАС е отхвърлил жалбата на ПП срещу ЦИК, след като комисията фаворизира ГЕРБ и ДПС за ръководните места в районните комисии. "Става все по-ясно, че истинската промяна ще отнеме повече от 7 месеца. За изборите на 2 октомври има ясен вододел - хората трябва да решат дали искат да се върнем към мутренските времена и механизмите, които спират работата на държавата, или искат заедно да довършим промяната, която започнахме", коментира по този повод Петков.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ПП, ДБ, коалиция, съюз,  избори

Още по темата