Quantcast
Край на сагата: ПП отряза ДБ за предизборен съюз | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Край на сагата: ПП отряза ДБ за предизборен съюз

4 195
 БГНЕС
Кирил Петков

Сагата около ПП и ДБ приключи. Формацията на Кирил Петров и Асен Василев обяви официално тази вечер, че ще се яви самостоятелно на изборите на 2 октомври. Няма да има предизборна коалиция, както предлагаше ДБ. 

Решението e взето след заседание на Националния съвет на ПП. В съобщението се уточнява, че се е случило след "задълбочени анализи". "Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета „Петков“. „Демократична България“ остава наш естествен съюзник по пътя към промяната в страната", декларира ПП.

Официалната позиция дойде три седмици след отправяне на поканата. През това време ПП даде достатъчно ясни сигнали, че смята да действа сама. Дори започна да говори, че не е дясна партия. Изчакването бе обяснявано със социологически проучвания, които да покажат чрез отделно или общо явяване двете формации ще съберат повече гласове.

Междувременно днес приключи процеса на регистрация на ПП в Софийски градски съд. А в социалните мрежи Петков съобщи за още един съдебен казус - ВАС е отхвърлил жалбата на ПП срещу ЦИК, след като комисията фаворизира ГЕРБ и ДПС за ръководните места в районните комисии. "Става все по-ясно, че истинската промяна ще отнеме повече от 7 месеца. За изборите на 2 октомври има ясен вододел - хората трябва да решат дали искат да се върнем към мутренските времена и механизмите, които спират работата на държавата, или искат заедно да довършим промяната, която започнахме", коментира по този повод Петков.

Ключови думи:

ПП, ДБ, коалиция, съюз,  избори

Още

Протестът пред парламента отново скандира: "Мафията вън"

01.12.2022

Обновена

Екип на Сега

4032
Рашков: Прокуратурата да спре да припява на ГЕРБ

30.11.2022

1353
Според ДБ кабинет на малцинството би бил алтернатива на ГЕРБ и ДПС

29.11.2022

403