Quantcast

Медия без
политическа реклама

КПКОНПИ препрати на прокуратурата зам.-министър на ГЕРБ

Антикорупционната комисия откри данни за длъжностно престъпление в здравеопазването

16 Юли 2021
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Ръководителят на КПКОНПИ Сотир Цацаров

Антикорупционната комисия изпрати на прокуратурата материали от проверка срещу бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева, срещу която има сигнал, че е оказала натиск спрямо управителя през 2018 г. на държавното дружество „Бул Био" Николай Борисов.

От съобщението на КПКОНПИ става ясно, че през април 2018 г. с решение на Министерския съвет е прекратен дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. След проведена процедура фирмата "Бул Био" сключва договор за правно обслужване с българско адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“.

Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био" в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил.

"От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит", съобщават от антикорупционната комисия. . Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. 

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

На 14 юли антикорупционната комисия е приела решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата и всички материали по проверката са изпратени на компетентните прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) e изискала, а Министерството на здравеопазването (МЗ ) е предоставило документи по сигнал за натиск от страна на бившия зам.

 

Още по темата