Медия без
политическа реклама

Ковид пламна във ферма за норки

Близо 100 случая са установени сред животните от БАБХ, но новината дойде от чужда организация

24 Окт. 2023Обновена
Датска ферма за норки - страната наложи 2-годишна забрана за отглеждането на норки след ковид огнището през 2020 г.
ЕПА/БГНЕС
Датска ферма за норки - страната наложи 2-годишна забрана за отглеждането на норки след ковид огнището през 2020 г.

Огнище на COVID-19 е пламнало сред животните в печално известната ферма за норки до старозагорското село Маджерито. Във фермата са открити 98 случая на COVID-19. Въпреки че това е установено от Българската агенция по безопасност на храните и тя е излязла с доклад на 20 октомври, за огнището се разбра от Световната организация за здраве на животните и от нашата организация "Невидими животни". БАБХ не е счела за нужно да уведоми населението.

В Маджерито се отглеждат 70 000 норки заради кожата им - бизнес, който все повече държави по света забраняват заради нехуманността му. У нас допълнително имаше разследвания за ужасяващите условия във фермата. Норките са податливи на заразяване с COVID-19 - такива огнища имаше в Гърция през 2020 г. и в Дания през 2021 г., като датчаните умъртвиха всички животни в страната и затвориха всички ферми заради заразата. По-скорошните огнища са в Италия и през януари 2023 г. - в Полша.

Подобно на хората, норките са податливи на зараза от COVID-19, без да показват симптоми, като по този начин могат да бъдат преносители на болестта, обясняват от "Невидими животни". Те са способни да предават вируса на хората - такива случаи има документирани в редица страни, включително в Дания. Избягали животни пък могат да предадат вируса на диви популации, с което възниква опасност от зараза и извън фермите.

През миналата година издадох заповед за прекратяване вноса и развъждането на норки в България, заради вредата им към местното биоразнообразие, но Върховния административен съд реши да отмени частта от решението ми, която касаеше незабавно влизане в сила и започна дълга съдебна сага, която мина през няколко заседания, но все още е на първа инстанция, припомни по повод новината бившият екоминистър Борислав Сандов.

"Изключително важно сега е БАБХ да предприеме нужните мерки, както и РЗИ Стара Загора. Но най-вече сега може да се задейства Министерство на земеделието и министър Вътев със свое решение да прекрати дейността на този животновъден обект. Може да е и решение на Министерски съвет, по предложение на министрите Вътев и Хинков, като противоепидемична мярка. Не бива да се отлага такова решение, след като вече имаме нова вълна на КОВИД и знаем до какво може да доведе един нов мутирал вариант на вируса", смята Сандов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

COVID-19, норки, маджерито