Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ковид пламна във ферма за норки

Близо 100 случая са установени сред животните от БАБХ, но новината дойде от чужда организация

24 Окт. 2023Обновена
ЕПА/БГНЕС
Датска ферма за норки - страната наложи 2-годишна забрана за отглеждането на норки след ковид огнището през 2020 г.

Огнище на COVID-19 е пламнало сред животните в печално известната ферма за норки до старозагорското село Маджерито. Във фермата са открити 98 случая на COVID-19. Въпреки че това е установено от Българската агенция по безопасност на храните и тя е излязла с доклад на 20 октомври, за огнището се разбра от Световната организация за здраве на животните и от нашата организация "Невидими животни". БАБХ не е счела за нужно да уведоми населението.

В Маджерито се отглеждат 70 000 норки заради кожата им - бизнес, който все повече държави по света забраняват заради нехуманността му. У нас допълнително имаше разследвания за ужасяващите условия във фермата. Норките са податливи на заразяване с COVID-19 - такива огнища имаше в Гърция през 2020 г. и в Дания през 2021 г., като датчаните умъртвиха всички животни в страната и затвориха всички ферми заради заразата. По-скорошните огнища са в Италия и през януари 2023 г. - в Полша.

Подобно на хората, норките са податливи на зараза от COVID-19, без да показват симптоми, като по този начин могат да бъдат преносители на болестта, обясняват от "Невидими животни". Те са способни да предават вируса на хората - такива случаи има документирани в редица страни, включително в Дания. Избягали животни пък могат да предадат вируса на диви популации, с което възниква опасност от зараза и извън фермите.

През миналата година издадох заповед за прекратяване вноса и развъждането на норки в България, заради вредата им към местното биоразнообразие, но Върховния административен съд реши да отмени частта от решението ми, която касаеше незабавно влизане в сила и започна дълга съдебна сага, която мина през няколко заседания, но все още е на първа инстанция, припомни по повод новината бившият екоминистър Борислав Сандов.

"Изключително важно сега е БАБХ да предприеме нужните мерки, както и РЗИ Стара Загора. Но най-вече сега може да се задейства Министерство на земеделието и министър Вътев със свое решение да прекрати дейността на този животновъден обект. Може да е и решение на Министерски съвет, по предложение на министрите Вътев и Хинков, като противоепидемична мярка. Не бива да се отлага такова решение, след като вече имаме нова вълна на КОВИД и знаем до какво може да доведе един нов мутирал вариант на вируса", смята Сандов.

 

Ключови думи:

COVID-19, норки, маджерито