Медия без
политическа реклама

Коалицията "Гешев" препъна антикорупционния закон

Депутатите на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" оставиха без кворум днешното пленарно заседание на парламента

28 Юли 2022Обновена
БГНЕС

На практика никакви са шансовете да бъде одобрен в парламента проектът на антикорупционен закон, внесен от ПП.

Той беше предвиден за разглеждане и гласуване на първо четене на днешното пленарно заседание на Народното събрание. Опозицията, в лицето на ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, обаче остави парламента без кворум. По думите на депутата от ДБ Ивайло Мирчев "коалицията "Гешев" провали заседанието". Самите управляващи също помогнаха, защото не бяха в пълен състав в залата. И тъй като президентът Румен Радев даде да се разбере, че няма да позволи на събранието да работи отвъд тази седмица, вече няма никакво време за законодателното предложение, на което „Промяната“ толкова настоява.

Провалът на БСП да реализира третия мандат за съставяне на правителство ознаменува и окончателния разрив в отношенията между соцлидера Корнелия Нинова и президента Румен Радев.

По искане на депутатите на Кирил Петков и Асен Василев проектозаконът трябваше да бъде разгледан като последна точка от днешната програма на парламента. Причината вероятно беше, че се очакваха дълги дебати по него, а пленарната зала трябваше да одобри две споразумения между българското правителство, Европейската инвестиционна банка и Международната банка за възстановяване и развитие.

След това трябваше да се гласува удължаване на заседанието. Тогава обаче се намеси водачът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той поиска да се направи проверка на кворума. Веднага след това депутатите от движението напуснаха залата. Същото преди това бяха направили и колегите им от ГЕРБ-СДС. Много от управляващите също не присъстваха. Така се оказа, че кворум няма. Водещият заседанието Атанас Атанасов даде 10-минутна почивка, за да даде възможност на отсъстващите депутати да се съберат.

Единството на опозицията, която действа заедно, за да възпре последния опит да се състави правителство, се срина, когато се стигна до друга парлива тема – новият антикорупционен закон.

Прекъсването обаче не промени нищо. Тогава новата проверка показа, че не се регистрират не само ГЕРБ-СДС и ДПС, но и „Възраждане“. Липсваха също десетина депутати от БСП и почти толкова от „Промяната“, т.е. самите управляващи също допринесоха за ситуацията. В залата се движеха депутати, които явно отказваха да се регистрират. „Г-н Кралев, не? Явно не“, опита се неуспешно председателят на парламента Мирослав Иванов да приобщи бившия спортен министър Красен Кралев. Иванов предизвика смях, когато нареди: „Моля, квесторите да затворят вратите на залата“ - сякаш да предотврати по-нататъшно бягство на депутати. Напразно - ако не се регистрират, няма значение дали са вътре или вън.

Заседанието продължи още малко при особен режим – обсъждане на законопроекти, но без гласуване, който се разрешава от парламентарния правилник в условията на т.нар. падащ кворум. Депутатите обаче не можаха да обсъдят по този начин антикорупционния закон, тъй като изтече времето им за работа – а нямаше достатъчно желаещи то да бъде удължено.

От "Промяната" обвиниха опозицията за провала на заседанието. Пропуснаха обаче да обърнат критичен поглед към редиците на управляващите, които също носят отговорност.

ИТН, които подкрепиха разглеждането на проектозакона, хвърлиха вината за кворума върху БСП. В отговор пък социалистите обвиниха хората на Слави Трифонов, че се страхуват от борбата с корупцията и всъщност не искат да се приеме такъв закон.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата