Медия без
политическа реклама

ДПС се оплака от „болшевики отдясно, отляво и техните внучета“

Движението неуспешно пробва да бутне антикорупционния закон от парламентарната програма

Мустафа Карадайъ
БГНЕС
Мустафа Карадайъ

Единството на опозицията, която действа заедно, за да възпре последния опит да се състави правителство, се срина, когато се стигна до друга парлива тема – новият антикорупционен закон. Той беше внесен от ПП, парламентарната правна комисия го разгледа на първо четене и сега предстои обсъждането му в пленарната зала. Тази сутрин ГЕРБ-СДС и ДПС се опитаха да го премахнат от парламентарната програма за тази седмица. Провалиха се, защото ИТН, която ги подкрепи срещу проектокабинета, този път гласува антикорупционният закон да остане в дневния ред на депутатите.

Партията на Слави Трифонов сложи прът в колелата на БСП, която се опитва да сформира ново правителство.

Всъщност първа „Възраждане“ се обяви срещу законодателното предложение. Депутатът от партията Петър Петров законопроектът „изразява само едни политически прокламации на определени политически групи, за да запазят властта си“. И поиска премахването му от програмата. За същото настоя и Десислава Атанасова – водачът на групата на ГЕРБ-СДС. По думите й, на общественото обсъждане на проекта, проведено вчера, юристи практици не са казали една положителна дума за него.

На същинска гавра подложиха парламента ГЕРБ-СДС и ДПС днес. В пленарната зала бяха разгледани и одобрени процедурните правила, с които трябва да бъде избран следващият председател на държавната антикорупционна комисия КПКОНПИ.

Тук се присъедини и ДПС. „Вие държите да си имате Народен съд!“, обвинително се обърна към „Промяната“ водачът на движението Мустафа Карадайъ. След което се впусна в объркан анализ за това кои въпроси следва да се обсъждат в парламента и кои – на партийните форуми. „Но болшевиките отдясно и отляво, и техните внучета – ръкопляскания, явно няма да прилагат други демократични методи. Не им са познати демократичните инструменти“, заяви Карадайъ, вече по адрес на всичките си опоненти.

Първият опит на ГЕРБ-СДС да бойкотира парламента претърпя провал, въпреки че към него се присъедини и ДПС. В крайна сметка, днес депутатите ще работят. Сутринта бившите управляващи отказаха да се регистрират за пленарното заседание.

Пледоарията му, както и исканията на останалите опозиционни депутати, този път нямаше успех. ИТН гласува заедно с ПП, ДБ и БСП, и така проектът на антикорупционния закон остана в работната програма. Но едва като шеста точка от дневния ред, което означава, че ако депутатите не удължат заседанието си, най-вероятно изобщо няма да стигнат до него.

Още по темата