Медия без
политическа реклама

Кметът на Банско поиска 2 млн. лв. държавна помощ заради кризата

18% е достигнала безработицата в курортния град след карантината, оплаква се Иван Кадев

20 Май 2020
БГНЕС
Иван Кадев

Ударът, който понесе бизнесът в Банско заради пандемията, е покачил безработицата в курортния град до 18 на сто, обяви кметът Иван Кадев. Той поиска помощ от държавата в размер минимум 2 млн. лв., предаде БГНЕС.

„Преминахме през два месеца на изпитание, Банско беше първият град, поставен под строга карантина, все още има хора, които се питат дали и защо бе необходимо затварянето на града. Животът в Банско претърпя кардинални промени”, каза Кадев на пресконференция.

Банско е чисто и здраво, заради спазването на мерките и заради близостта на хората с планината, твърди кметът. Това е било доказано и с масовото тестване в Банско, Добринище и Места. В Банско са направени 2010 теста, от които 111 са показали наличие на антитела – тоест 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които показали наличие на 115 резултата с антитела или 11%.

„Това доказа, че мерките трябва да продължат. Отварянето на града няма да отмени мерките, но пандемията се отразява тежко на бизнеса“, коментира Кадев.

По думите му предприети са редица мерки в подкрепа на бизнеса като временното намаляване на таксата за синя зона, на таксата за тротоарно право и общинските наеми, и на таксата за детските градини. Всички тези такси ще се заплащат на 50%, за да може гражданите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от местните данъци и такси ще се запази до юни.

„Най-тежко е състоянието на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината“, изтъкна Кадев. Според него част от хотелиерите са заявили готовност да отворят обектите си.

„Общината е в трудно финансово положение. Има дълг от 8 млн. лв., което означава вноска от 100 000 лв. на месец. Очакваме подкрепа от правителството, защото само със спазване на мерки не става“, допълни кметът.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?