Медия без
политическа реклама

Има ли пилот в самолета?

Честно казано, към този момент въобще не е ясно кой управлява тази държава

18 Апр. 2024ПЕТЬО ЦЕКОВ
Илияна Димитрова
Главчев се оказа в крайно тъпо положение. Редно е да се отбележи, че е в такова по свой избор - само той поиска да е премиер.

Честно казано, въобще не знам кой управлява в момента тази страна. 

По новата конституция управлява служебният премиер Димитър Главчев, който бе посочен за такъв от президента Румен Радев - до тук няма нищо необяснимо. Леко напомняне - спомняте си добре - Радев можеше да избира между десетина души и избра Главчев, общо взето, защото само той се съгласи. Та, безспорно премиер е Главчев. 

Второ, по конституция, Главчев си избра министрите. Не Радев, а Главчев. Значи министрите безспорно са избрани от Главчев, който безспорно е премиер. Някой може да ви каже, че министрите са на ППДБ, някой може да ви каже, че са на ГЕРБ, обаче по конституция са си на Главчев.

Третото нещо, което е абсолютно ясно, е, че правителството бе назначено с указ на президента. Не с гласуване в НС. Пред парламента министрите само се заклеха, абсолютно незнайно защо.

 

Нататък обаче нищо не е ясно.

 

Първо, не е ясно как за десет дни един човек, който се занимава с БНБ, Сметната палата, парламента и т.н., може да състави правителство без да търси помощ от приятели партийци. Абсолютно не е ясно как Главчев събра МС или по друг начин казано - абсолютно ясно е как го събра, което е едно и също.

8-9 дни след старта на правителството Главчев поиска да смени двама министри. Да, звучи тъпо да откриеш за толкова време, че някой от собственоръчно избраните ти министри не става - проучил си го, избрал си го и седмица по-късно откриваш, че не става... То даже пробен период не е минал, така да се каже. Тъпо, дрънка на кухо, но това е второстепенен въпрос, важното е как функционира държавата по-нататък. Важното е, че приятелите-партийци, които отиват на избори, са решили да сменят министри, които сами са посочили.

Тъй като премиер е Главчев, той може да поиска смяната на министри. Иска го от Радев, правилно, защото Радев ги е назначил с указ - и него, и министрите му. И тъй като Радев ги назначавал, той може и да откаже назначаването. Т.е. крайно нелепа ситуация - той не може да ги предлага, но може да отказва да назначи Даниел Митов. Нещо повече, получава се така, че Радев е в състояние да назначава министри, което навежда на мисълта, че може и да ги уволнява. Сигурно е само, че не може да ги посочва поименно, но все някой трябва да ги уволнява, защото в противен случай се получава така, както е в момента - Главчев е уволнил двама министри, но те са на работните си места, чакат указ.

Стоп, стоп - чакайте - Радев назначава министри, Радев отказва да назначи министър, Радев като нищо е в правото си и да махне служебен министър - ами то всъщност, какво е различното от времето преди промяната на конституцията? Единствената разлика е, че Радев може да назначи не когото си иска, а един от 10-12 човека от "домовата книга". В момента Радев е ничий, нито една от големите партии не го припознава, но съвсем резонно е следващият президент да бъде излъчен и подкрепян през целия си мандат от голяма политическа сила. Която със своето мнозинство е назначила някой от хората от "домовата книга". И следващият президент ще избере свой съпартиец за служебен министър-председател. Каква е разликата, по дяволите? Ако някой не може да мисли с година напред, защо прави промени в конституцията?? 

На всичкото отгоре, депутати заплашиха с вот на недоверие служебно правителство, без да се съобразят с факта, че

 

не са избирали това  правителство, че да го махат.

 

След като месеци наред навсякъде се повтаряше, че конституцията по никакъв начин не ограничава служебното правителство и то действа като редовно, БСП реши, че тогава може да иска вот на недоверие на служебното правителство, както иска и на редовното - с гласовете на 1/5 от народните представители. Дори едни гении - момчетата от ИТН, заявиха, че също ще подпишат искането за вот на недоверие, въпреки че били наясно, че то не отговаря на Конституцията.  

Да обобщя - един човек пожела да стане премиер и си избра министри, Радев ги назначи, защото нямаше избор. Депутати иска да свалят правителство, което не са избрали, а президентът може да освободи човек, когото не е избрал, но е назначил.

Ако цялата работа ви се струва леко объркана, почакайте месец-два, малко след изборите, когато Конституционният съд се произнесе по искането на Румен Радев за отмяна на новите членове на конституцията, които противоречат на други членове на конституцията - по-ясно няма как да се каже. 

 

Ако КС отмени промените в конституцията,

 

тогава изведнъж много хора - Главчев, министри, депутати - ще се окажат в крайно тъпо положение. Ако КС отмени промените в конституцията преди да бъде избрано ново правителство, страната ще се окаже не в комично положение, както е в момента, а в истинска конституционна криза, от която един бог знае как ще излезем. Може би ще ни трябва Учредително събрание, което да преоснове държавата. Което, всъщност, никак не е лоша идея. 

 

 

Ключови думи:

криза, служебен кабинет

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?