Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС дава заден за третия мандат

Първоначално Николай Габровски е искал министрите в проектокабинета да са свързани с герберите

12 Дек. 2022Обновена
БГНЕС
Проф. Николай Габровски

Номинираният за министър-председател от ГЕРБ-СДС Николай Габровски изрази съмнение, че може пак да бъде кандидат за премиер с третия мандат. "В третия мандат започват да се преплитат много интереси и започва политическа игра, която аз не харесвам. Тук, в първия, имаме конкретен мандат, конкретни лица, и конкретни няколко точки, които да следваме и които са приоритет за всички'', каза Габровски по Би Ти Ви в предаването ''Лице в лице''.

Това противоречи със заявеното от него преди няколко дни. Тогава той потвърди възможността да бъде кандидат за премиер с мандата на третата парламентарна сила. Запитан дали би се съгласил при тези обстоятелства, миналия петък Габровски заяви: "Това не зависи от мен, това зависи от политическите сили. Ако се стигне до такава ситуация, най-важното е да се спазват същите принципи, които сега има възможност да бъдат спазени, а именно - пълна свобода на избор на хора, с които да се обградя, отдалеченост от партийни централи, добро име, висок професионализъм".

Според анализатори, възможността е Габровски да бъде кандидат с мандата на "Български възход" или БСП. 

Проф. Николай Габровски не изключи, че може да е кандидат за министър-председател и на третия мандат. Той направи това в интервю по БНТ.

Объркване

Объркване у Габровски предизвика въпросът на водещата Цветанка Ризова относно Николай Павлов, назначен за министър на енергетиката. Бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" беше уволнен при правителството на Кирил Петков в началото на 2022 г. заради отказа му да се внася азербайджански газ.  "Що се отнася до тези обвинения, аз мисля, че този човек трябваше да бъде обвиняем'', заяви Габровски. След което допълни, че обективната информация, с която разполага е, че когато Павлов е бил в ''Булгаргаз", ''това е била една стабилна компания с ясни правила, стабилност и предвидимост. Експертният му профил е добър и бе потвърден от различни източници'', каза Габровски.

Николай Павлов бе разпитван 5 часа през февруари заради отказа на "Булгаргаз" да получи максималния капацитет от газови доставки от Азербайджан, които бяха много по-евтини от цената на "Газпром". Този отказ позволи цената на газа - единствено от "Газпром", миналата есен и зима да бъде много висока. Това става благодарение и на умишленото бавене на строежа на интерконектора. Асен Василев изчисли тогава, че на ден щетата е била между 500 000 и 1 000 000 лева. Прокуратурата не намери основания да повдигне обвинения на Павлов, а започна да разследва висши полицаи, които наредили ареста му.  

Относно това как са били избрани министрите в проектокабинета, неврохирургът заяви, че е използвал прост научен метод: "Когато от няколко източника съвпаднат някои имена, то започвам да преглеждам биографиите им, след което се провеждат срещи и интервюта. Лично звънях на всички тях", обясни Габровски. И допълни, че е получил помощ от Томислав Дончев, ''който има много опит в администрацията на различни нива''.

Противоречие

Макар че проф. Габровски също е държал на експертен кабинет, първоначално е предложил имена на хора, свързани с ГЕРБ-СДС. Лидерът на герберите обаче е отхвърлил идеята. "Борисов каза, че кабинетът трябва да е експертен без участие на ГЕРБ. Да сме изцяло отдалечени от всички партии'', стана ясно от интервюто на Габровски за ''Нова телевизия''. Той допълни, че няма червени линии и че кабинетът е бил създаден по съвест. 

Седем точки

Габровски заяви, че има седем точки, около които са се обединили участниците в проекта за МС. На първо място това е гласуването на бюджета. А следващите точки са Шенген, Еврозоната, планът за възстановяване и устойчивост, както и да се продължи със законодателните промени в съдебната система. "Това няма как да се случи без устойчиво правителство", заяви Габровски. 

 

Още по темата