Медия без
политическа реклама

Кабинетът обмисля помощ за бизнеса през осигуровките

Старите мерки още се анализират, но се обсъждат и нови, съобщи социалният министър

17 Май 2021
Гълъб Донев (на трибунката)
БГНЕС
Гълъб Донев (на трибунката)

Повечето мерки на правителството "Борисов" са финансово осигурени до края на май, за една-две от тях има пари до средата на юни. Служебният кабинет все още анализира кои от тези мерки да бъдат продължени, но обсъжда и нови - преговаря се с търговските банки за кредитиране на бизнеса, обмисля се и подкрепа през осигуровките. Това каза тази вечер пред БНТ социалният министър Гълъб Донев. Повече подробности за тези нови идеи не бяха дадени.

До този момент е известно, че 50-те лв. към пенсиите ще бъдат изплащани поне до изборите, т.е. още два месеца - юни и юли. За това са необходими 105-106 млн. лв. месечно, които са осигурени с преструктуриране на бюджета. Служебното правителство вече няколко пъти обяви, че положението с бюджета е изключително тежко.

Някои от мерките на предишния кабинет Гълъб Донев определи като успешни, например схемата 60/40. И за нея обаче той предупреди, че тя изисква огромен ресурс. Миналата пролет кабинетът отпусна 1 млрд. лв. за мярката, които успя да изхарчи едва преди месец. Смята се, че освен основното й предназначение - запазване на заетостта в кризата, тя успя в известна степен да изсветли фирми, които досега бяха в сивата икономика.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Гълъб Донев, мерки

Още по темата