Медия без
политическа реклама

Изплащането на втора пенсия ще се регламентира наесен

Търсим справедливо решение за коефициента на редукция на основната пенсия за родените след 1959 г., обяви социалният министър

08 Юни 2020
Деница Сачева
Илияна Кирилова
Деница Сачева

Първите пенсионери на реформата, които ще получават пенсия от НОИ и от частен фонд, ще трябва да чакат до септември, за да научат по какви правила ще се пенсионират. Това се разбра от интервю на социалния министър Деница Сачева пред Би Ти Ви тази сутрин. Тогава ще има промени, които да регламентират фазата на изплащане на пенсиите от универсалните фондове, обясни Сачева.

Социалният министър потвърди, че се търси справедливо решение за коефициента на редукция на основната пенсия заради втората. Обсъжда се и да се даде прозорец, в който първите пенсионери с две пенсии да получат извънредно възможност за прехвърляне на партидите си в НОИ. За момента обаче конкретни решения все още няма.

Както е известно, първите пенсионери с две пенсии се очакват през есента на 2021 г. Това са жените, родени през 1960 г. Догодина условия за пенсия се очаква да изпълнят 20 000 жени, родени през 1960 г., но 1800 от тях вече са прехвърлили осигуряването си изцяло в НОИ. Прогнозите за техните пенсии са повече от мрачни, като основните проблеми са краткият период на осигуряване за тях, неритмичното постъпление на осигуровки, но и редукцията на основната пенсия заради отчисленията на вноски за втората. Именно последният въпрос е предмет на спорове между експертите в последните години и все още е далеч от намиране на решение.

"Адекватността на пенсиите остава повод за сериозна загриженост. От около 42% през 2018 г. в дългосрочен план коефициентът на заместване ще намалее до 35% през 2070 г. Върху този процес влияе най-вече законодателното изискване за редукция на индивидуалния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от универсален пенсионен фонд. При различни допускания за особеностите на трудовата кариера редукцията в индивидуалния коефициент ще нараства плавно от около 20% в началото на периода до над 25% през 2050 г.", посочват експертите на осигурителния институт в последната си публикация по темата.

Според редица изчисления коефициентът на редукция трябва да бъде много по-нисък - между 7 и 12%. Финансовото министерство обаче досега се е обявявало твърдо против промяната му. Социалният министър лансира преди няколко месеца вариант, според който основната пенсия няма да се намалява за периодите на майчинство, отпуск по болест и безработица.

Няма съгласие и по другия въпрос, който не търпи отлагане - ще има ли гратисен период за прехвърляне на партидите от втория стълб в държавното обществено осигуряване. По закон това може да се направи до пет години преди навършване на пенсионна възраст. Лошите прогнози, които доказват, че две пенсии ще са по-малко от една, обаче бяха публикувани едва наскоро и много хора изпуснаха срока да изберат по-благоприятен за тях вариант. Пенсионните дружества настояват да се даде възможност до последния момент човек да прехвърля партидата си в държавното осигуряване, но това е изгодно за тях, тъй като така те ще черпят само позитивите от средствата, а негативите ще се прехвърлят изцяло в НОИ.

Какво е актуалното състояние на партидите в универсалните фондове - тук.

Още за проблемите на допълнително пенсионно осигуряване - тук.

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?