Медия без
политическа реклама

Избягал пациент с COVID-19 заформи екшън в Самоков

Местната болница регистрира 8 случая за 24 часа, заразата пълзи още в Сърница и Сливен

05 Юни 2020Обновена
БНТ

8 случая на заразени с коронавирус има в Самоков за последните 24 часа, съобщи днес местната управа. Вътрешното отделение на МБАЛ – Самоков е под карантина. Заразените са от болницата. Те са открити при широко тестване след установен в сряда пациент с COVID-19. Той пък заформя паралелен екшън, бягайки от болницата малко преди да излезе резултата му. Намерен е в къщата му в Долна баня.

Според оповестените данни от община Самоков събитията се развиват така: Мъжът постъпва в болницата в неделя, докаран от Спешна помощ. Лекарите са имали съмнения за пневмония, направени му е рентген на белия дроб, кръвни изследвания и PCR тест. Резултатът - положителен, излиза в сряда. Веднага започва масово тестване на болни и персонал, то пък вади наяве новите 8.  "Пет от тях са на пациенти на Вътрешно отделение и три са на медицински лица – един лекар и две сестри. Пациентите своевременно са транспортирани за лечение в инфекциозно отделение на болница „Света Ана“, като единият болен е със съпътстващи заболявания. Медицинските лица са без симптоми и под домашна карантина. Инспекторите от РЗИ установяват и тестват контактните лица. Предвижда се да бъдат тествани и други рискови групи по преценка на здравните инспектори", се казва още в съобщението на община Самоков.

Управителката на болницата Красимира Ковачка пък даде пред "Сега" допълнителни разяснения. Пациентът бяга 2 часа преди да излезе резултата му - просто не бил открит при визитацията. След час е намерен в Долна баня, като

с мъка е качен на линейка

и отведен в „Света Ана“. Намесили са се полиция, кметът на Долна баня Владимир Джамбазов и шефът на РЗИ за Софийска област Александър Златанов. Мъжът, който е от ромски произход, твърдял, че с кола пропътувал разстоянието Самоков - Долна Баня. Според Ковачка не той е заразил другите пациенти. Болните спели отделно със самостоятелен санитарен възел, хранели се сами по стаите, тоест мъжът не е имал контакт с останалите пациенти. Отделно от това целият персонал бил тестван преди две седмици. Всъщност новите 8 случая са излезли след общо около 100 теста в последните три дни (пациенти и персонал, вкл. от Спешна помощ). И според Ковачка е нормално при по-широки изследвания вирусът да се регистрира в повече хора. 

Пак днес стана ясно, че огнище има и в Сърница - 14 нови случая, като част от заразените са деца. Преди дни почина една заболяла жена. Общинската сграда, пенсионерският клуб, молитвеният дом и клон на банка са затворени. Днес в региона пристигна държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той изрази надежда, че до две седмици ситуацията ще се успокои, но препоръча през този период

туристите да се въздържат от посещения

в красивия родопски градец. "Нещо драматично и различно от другите клъстери аз не виждам. Най-същественото е, че нямаме хора с изразена клиника и ще намалим контактите на хората в града. Проблемното е, че в този клъстер са замесени три области – Пазарджик, Благоевград и Смолян. Търсим връзка между случаите в Устина и Девин, където в частни предприятия работят хора от трите области, за момента не се налагат твърди ограничителни мерки. Лошото е, че има доста движение на хората в този район, но вярвам, че случаите ще бъдат установени и ограничени. Решихме, че не се налага поставяне на КПП-та. Сърница е място с развит туризъм и там ходят хора на почивка от много места. Препоръчвам на туристите да избягват Сърница като туристическа дестинация в следващите 2 седмици. Даже тези, които имат резервация за тази събота и неделя, препоръчвам да я отменят! Искаме да помолим събирането на хора в 3-те молитвени домове да бъде ограничено, нека не поемаме излишни рискове", заяви Кунчев, цитиран от сайта pzdnes.com.

ПРОБЛЕМИ И В СЛИВЕН

В Сливен в частната болница „Хаджи Димитър“ също започна масово тестване, след като там бяха открити заразени 8 души медицински персонал. Късно през деня стана ясно, че положителните проби вече са 10.

Д-р Ганка Василева, лекар от едно от ДКЦ-тата в града, обяви пред БНР, че е изпратила сигнал до Венцислав Мутафчийски и здравния министър за инфекциозно отделение в частната болница, действащо в разрез с нормите за работа: "Не отговаря на санитарно-хигиенните изисквания. Не отговаря и на това, че няма персонал от инфекционисти". Шефът на РЗИ Петя Балулова пък коментира, че инфекциозното отделение е отворено в помощ на другите две като кризисна мярка: "Заповедта е на министъра и решението е на Областния кризисен щаб във връзка със ситуацията. Те са в помощ и работят, докато ситуацията е такава".

Днес в Сливен бе затворена за дезинфекция и детска градина - заради две деца, които са имали контакти с лица с потвърдени проби за коронавирус. Малчуганите са поставени под карантина.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата