Медия без
политическа реклама

ИТН към Борисов за дебата: С терористи не преговаряме

Бившият премиер в отговор: Пазете се ГЕРБ да не се взриви във вас, защото такива неща знам

29 Юни 2021Обновена
Тошко Йорданов на консултациите през май при президента за управленския мандат.
БГНЕС
Тошко Йорданов на консултациите през май при президента за управленския мандат.

"Американците с терористи не преговарят. Ние също". Така Тошко Йорданов, зам.-председател на партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов, отговори на въпрос "Сега" дали биха участвали в предизборен дебат с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. В понеделник вечер той "хвърли ръкавицата" към опонентите си и след като дълго време избягваше директен словесен сблъсък с тях, предложи организирането на диспут с водачите на водещите политически формации. Ревизията на позицията му идва по-малко от две седмици преди предсрочните избори на 11 юли, за които социолозите прогнозират победа на партията на Трифонов, а ГЕРБ да остане втора сила.  

"Пазете се! Да не се взриви ГЕРБ във вас, защото такива неща знам, че няма да може да намериш обяснение", заплаши Борисов във вторник привечер по време на предизборна среща с актива във Варна, излъчена в профила му във Фейсбук. И добави: "Като идвахте у нас, не бяхме терористи – вие сте съучастници тогава и наказанието е едно и също".

В характерния си назидателен стил, Борисов се обърна задочно към Йорданов с думите: "Скъпи Тошко, гледах когато ВМРО ти нахлупиха феса колко беше притеснен... Когато високи дълги силни се карат – дръж се настрана. Народът е казал – когато атовете се ритат, магаретата нямат работа там. Защото да сравниш нас с терористи – ние които обявихме "Хизбула" за терористична организация… имаме наградите на всички антитерористични служби в света".

В срещата Борисов даде още подробности за отношенията си със Слави Трифонов в миналото: "Вие знаете ли когато ме е водил в Учиндол да се изфука пред майка си и сестра си, че сме приятели – заедно с жените си бяхме, аз го возехме? Единственият спор който водихме беше кой е от по-бедно семейство!".

СЪМНЕНИЕ

За разлика от ИТН от "Демократична България" са готови на предизборен дебат с Борисов. "От дебат не бягаме, но трябва да видим как ще бъде организиран, за да не стане говорилня", коментира пред "Сега" Христо Иванов, съпредседател на дясното обединение. В същото време той се усъмни в намерението на Борисов и че няма да го ревизира. "Имаме какво да споделим, но предвид факта, че поканихме Томислав Дончев на открита дискусия за електронното управление, а той вече 10-ина дни се крие, едва ли и ще се случи и лидерски дебат", допълни Иванов. 

БОЖКОВ ОФЕРИРА

"Преди да замина, със Слави започнахме интересен разговор за бъдещето на България в офиса ми. Поради стеклите се обстоятелства, предлагам да завършим този разговор публично. Готов съм да го проведем в рамките на следващата седмица.
Бойко вече го каних на дебат. Скри се. Ако е набрал смелост - поканата е в сила", написа на страницата си във Фейсбук бизнесменът Васил Божков, който се укрива в Дубай и срещу когото прокуратурата е повдигнала 19 обвинения от различен характер. Божков този път се явява на парламентарния вот със своята формация "Българско лято", след като съдът разреши регистрацията й. 

След като години наред категорично отказваше да участва в предизборни дебати, а по време на предизборната кампания през март избягваше и журналистически въпроси, сега лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов смени рязко тона и сам предложи организиране на лидерски дебат, за да

 

Още по темата