Медия без
политическа реклама

ИА "Автомобилна администрация" обяви безсрочна стачка

31 Юли 2023

Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ започна безсрочна стачка в цялата страна. Държавните служители настояват за 50% ръст на заплатите и равно възнаграждение за хората на една и съща длъжност. Докато не постигнат резултат, на изпит за шофьорска книжка ще могат да се явят едва по няколко души на ден, гишетата ще работят за кратко, а служителите по пътищата ще извършват минимален брой проверки, съобщи Нова ТВ.

„Не е нормално 20-годишен служител да взима 800 лева брутна заплата, а новоназначеният, който трябва да обучаваш, да получи примерно 1400 лв. заплата. С министъра имахме среща, в която ни увери, че ще ни изравнят заплатите”, коментира Александър Иванов, председател на стачния комитет в ИА „Автомобилна администрация“.

Служители решили да стачкуват след като в новия държавен бюджет не била предвидена актуализация на възнагражденията им. В знак на недоволство инспекторите върнали днес повечето чакащи за изпит.

Министерство на транспорта и съобщенията коментира стачката така::

"Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ започна действия за удовлетворяване на исканията на синдикатите още на 25.07.2023 г. Тогава бе проведена среща на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и заместник-министър Димитър Недялков с представители на стачния комитет. По време на разговорите стана ясно, че Министерството има готовност да води честен диалог със синдикатите, за да бъдат намерени съвместно най-добрите решения за служителите в рамките на закона. Министър Гвоздейков постави и въпроса за необходимостта от рязко повишаване на качеството на работа и подчерта, че в един диалог е важно всяка от страните да поеме съответните ангажименти.

Към момента са идентифицирани три етапа на действие за решаване на поставените въпроси. За 27 служители, които към момента са с най-ниски заплати, са стартирани процедури, чрез които ще им бъде коригирано месечното възнаграждение.

По отношение на исканията за изравняване на заплатите на служителите, които заемат еднакви длъжности, анализите показват че същите могат да бъдат изпълнени в кратки срокове за около 80 държавни служители, които отговарят на условията по Закона за държавния служител. За други 133 служители, които са назначени по трудово правоотношение също е намерен вариант за увеличение при спазване разпоредбите на трудовото законодателство.

Още в рамките на тази седмица ИА „Автомобилна администрация“ ще организира нова среща със синдикатите, за да представи извършеното до момента и предстоящите стъпки."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

стачка, ИААА

Още по темата