Quantcast
И при Спецов НАП не се отказва от делата срещу Лозан Панов | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

И при Спецов НАП не се отказва от делата срещу Лозан Панов

Приходната агенция обжалва съдебното решение, с което бе показан произвола срещу шефа на ВКС
4 285
 БГНЕС
Лозан Панов

И под ръководството на Румен Спецов Националната агенция за приходите не се отказва от делата срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. НАП вече е обжалвала решението на Административния съд в София, който през април отмени един от ревизионните актове, издадени на Панов, се вижда от съдебните регистри. Първата инстанция постанови, че ревизионният акт от октомври 2019 г., с който на Панов са определени допълнителни данъчни задължения за 2012 г. в размер на 1732 лв., е издаден в нарушение на закона. Магистратите на практика приеха, че недолюбваният от статуквото съдебен шеф е станал жертва на данъчен произвол. Според съда ревизията срещу Панов е преобразувана без законови предпостави да тече като производство по особен случай. Така доказателствената тежест е обърната и данъчните приемат по презумпция, че проверяваният укрива доходи, и обръщат тежестта той да е длъжен да доказва приходите и разходите си, вместо те да търсят разминаване.

Отделно от това, съдът намери, че е незаконосъобразно установен недостигът в доходите на Панов спрямо разходите му за 2012 г. "Правният извод на органите по приходите е в противоречие със събраните доказателства и данъчните задължения са определени на база произволни и необосновани предположения", написа в решението си първата инстанция. Сега по казуса ще се произнесе и Върховният административен съд.

Панов води и още едно дело срещу ревизионен акт, което също спечели на първа инстанция неотдавна. Със загуба на данъчните приключи и процеса по ревизионния акт на съпругата на Панов Елисавета Панова. Във всички решения прозираха преднамерените действия на ревизорите. Засега в деловодните регистри няма данни решенията по второто дело на Панов и това на Панова да са обжалвани. Това обаче най-вероятно ще се случи.

Източници от НАП обясниха пред "Сега", че по принцип пред върховния съд се обжалват всички дела, които агенцията е загубила на първа инстанция. Защото точно ако не обжалва до последно НАП признава, че е действала неправомерно при ревизиите. 

За делата срещу сем. Панови прочетете тук:

 

Още

НАП е изсветлила 4 млн. лв. от краткосрочно отдаване под наем

07.12.2021

3086
Божков и Столична община се оплетоха в сага за незаконен строеж
НАП не откри проблеми при Бойко Рашков

05.12.2021

7949