Медия без
политическа реклама

И ДСБ заяви трайна подкрепа за кабинета

Паянтовата сглобка скърца, но трябва да остане, каза пък Бойко Борисов

03 Дек. 2023Обновена
Илияна Димитрова
Бойко Борисов

Кабинетът "Денков  - Габриел" е без разумна политическа алтернатива, заявяваме трайна подкрепа за управлението. Това декларира Изпълнителният съвет на ДСБ днес, предаде БНР.  Вчера ръководен форум проведе и "Да, България", която също препотвърди  рамото си за правителството. ДСБ и "Да, България" са част от ДБ, тоест едни от партиите, съставляващи настоящата управленска коалиция.

"Претенциите за влияние на ДПС върху мнозинството и политиката на кабинета "Денков - Габриел" се дължат изцяло на договорката между ГЕРБ и ДПС, особено видима и на местните избори", се казва още в позицията на ДСБ. Партията вече гледа и към европейските избори, които ще се проведат през лятото  - на ръководство бе възложено да преговаря с другите формации от ДБ, а и с ПП, за коалиция на този вот. ДСБ призова за обединение на дясното пространство около ДБ.

 

В СЪЩИЯ ДУХ

С коалиционни размисли изпъкна днес и Бойко Борисов. Те също бяха в дух на "неизбежна подкрепа". Лидерът на ГЕРБ, който бе на младежки партиен форум в Сливен, каза: Сглобката скърца, паянтова е. Въпреки това е единствения възможен и логичен ход. 

„Да, понасяме щети в момента, но плюсовете и добрите новини са повече“, заяви още Борисов и припомни някои от ключовите решения на правителството. "Дразнят ни много неща, сигурно и при тях е така, но това е единственото логично към момента“, смята той.

„Всяка една от партиите може още утре да разруши правителството. Ако вие ми кажете, още утре няма да съществува. Искате ли го? Пет пъти го правихме“, обърна се Борисов към младежите на ГЕРБ. „На шестия, след като над милиард изхарчихме, за да провеждаме избори, нещо, макар и паянтово, съществува", допълни бившият премиер. 

 

ЗАДОВОЛСТВО

"В кабинета ние работим много добре, аз действително съм доволен от министрите. Мотивирани са, всеки си върши работата, някои от тях не са толкова активни по медиите", каза пък премиерът Николай Денков. Изявлението той направи в Шумен, след среща с кмета Христо Христов. „Това, което чувате винаги, са или спорове в Народното събрание, или някакви опити за въздействие от Народното събрание върху Министерски съвет. Повечето въпроси всъщност трябва да се изпратят към тях. Има в момента няколко много належащи задачи в Народното събрание - изборът на състав на антикорупционната комисия, промяната в Конституцията, изборът на членове на регулаторите, и в момента също – гласуването на бюджета. Така че техният фокус трябва да е изключително върху тези задачи. Ние си движим нашите задачи и колкото повече се успокои атмосферата, според мен толкова по-ефективни ще бъдем всички", каза още Денков.