Quantcast
Христо Иванов: Важното е, че ГЕРБ и ДПС ще са извън властта | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Христо Иванов: Важното е, че ГЕРБ и ДПС ще са извън властта

И хан Крум да извадят от гроба, няма как да се коалираме с ГЕРБ, каза лидерът на ДБ
Обновена
3 425
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

"Провал не бих казал от гледна точка на това, че в рамките на следващия парламент ще можем да работим за приоритети, които сме си поставили. От тази гледна точка не бих употребил тази дума", каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пред БНТ след обявяването на предварителните резултати от парламентарните избори. Според данните на социолозите към момента ДБ събира около 7%. Иванов даде да се разбере, че е недоволен от представянето на дясното обединение.

"Ние не сме гордели особено с това, че задминахме ДПС, очевидно те се мобилизираха. В следващия парламент има шанс за управление без тях и ГЕРБ", заяви още Иванов. На въпрос на водещата дали има шанс ДБ да влезе в коалиция с ГЕРБ, Иванов избухна: Дори ГЕРБ да изкара от гроба хан Крум, нямаме никави допирни точки и няма как да имаме общ кандидат за премиер! Вероятно Иванов се сети за хан Крум като символ на жестоки закони и правосъдие. 

Той коментира още, че резултатът им е такъв, че в рамките на следващия парламент "Демократична България" ще може да работи по поставените приоритети и да свърши работата, която е набелязала.

По думите му изпреварващия ги резултат на ДПС, които на предишния предсрочен вот бяха зад ДБ, се дължи на това, че "връщането на Делян Пеевски им е върнало известни финансови възможности, които самите те се оплакваха, че са им отнети".

"Независимо от съотношението на нашите резултати, важното е ,че ДПС и ГЕРБ ще са извън управлението", каза още Иванов.

Той поздрави "Продължаваме промяната" за постигания от тях резултат, но призова да се изчакат окончателното преброяване. "Те обаче получават ролята на едни от основните мандатоносители и надеждите на България се фокусираха върху тях и трябва да дадат концепция за управлението", каза Иванов.

"Факторите за нашия резултат са различни и не е въпросът дали те са отлели от нашата маса, а защо ние не сме си направили кампанията", отвърна той на въпрос на БНТ дали бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев са отнели от техните гласоподаватели.

"Технически е възможно съставянето на обща парламентарна група с "Продължаваме промяната" (преди сформирането на парламента), но дали политически е възможно – ще се види следващите дни", каза още Иванов.

Още

ДБ: Да се готвим за национализация на руски активи

13.05.2022

Обновена

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

10447
Шолц загуби важни избори в Германия

15.05.2022

8095
Карадайъ: ДПС да се готви за нови избори

08.05.2022

809