Quantcast

Медия без
политическа реклама

Хартиеният билет и перфораторите отиват в историята от 1 март

От 1 януари се въвеждат билети за време, а валидирането на всички превозни документи при всяко пътуване става задължително

18 Дек. 2022
БНТ

Хартиеният билет и перфораторите в автобуси и трамваите остават в историята. Това се разбра от интервю на директора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Хартиеният билет спира да се продава на касите на ЦГМ от първи януари, но всеки, който си е закупил преди това, може да го ползва до 1 март, когато ще бъдат демонтирани перфораторите в превозните средства, раказа той. През този период хартиен билет ще се продава единствено от шофьорите в градския транспорт, но на цена от 2 лв., вместо 1,60 лв. Хартиеното билетче остава и за тези, които имат навик да го ползват в метрото, но за 1,60лв. ще може да се ползва само за едно пътуване.

След 31 декември т. г. касите на Центъра за градска мобилност в София ще спрат да продават хартиени билети от 1,6 лв. за наземния градски транспорт, но закупените през декември билетчета ще могат да се ползват до 1 март 2023 г. в автобусите, трамваите и тролеите.

Дилчев обясни и новостите, които идват след 1 януари. Част от новите превозни документи са налични още от септември - годишна карта за ученици и студенти, месечна или годишна карта на преференциална цена за младежи до 26-годишна възраст, каза той.

Ще получат ли софиянци справедливи цени в градския транспорт след пускането на електронната система за таксуване на пътниците, която работи от около година? За нея живеещите в града платиха близо 100 милиона лева с ДДС чрез данъците си.

От 1 януари 2023 г. пък се въвеждат билети за време, а валидирането на всички превозни документи при всяко пътуване става задължително. "Ако по време на пътуването се случи някакъв инцидент, с валидираната си карта можете да докажете, че сте ползвали този транспорт. Освен това ЦГМ ще получи повече информация за часовете, в които се осъществяват пътуванията по определени линии, за прекачванията им, за да могат да бъдат направени оптимизации", посочи Дилчев.

Столичният общински съвет утвърди окончателно новите тарифи на Центъра за градска мобилност, с което въведе редица нови превозни документи в градския транспорт на София, премахна част от същуствуващите и по този начин промени цените на част от картите и билетите.

Електронните билети за време могат да се зареждат на два вида пластики. На всеки пункт на ЦГМ могат да бъдат заредени 2, 3, 5, 10 билета на тази карта и да бъдат ползвани при необходимост. На пластики могат да бъдат заредени и билети 30+, 60+ или карта за 24 часа или 72 часа.

С билет 30+ в рамките на 30 минути може да бъдат сменяни неограничен брой превозни средства в София, като в последното и след 30-та минута можете да завършите вашето пътуване до дестинацията. Този билет е на цена 1,60 лв.

Всички, които ползват дебитни и кредитни карти, смарт устройства - часовници и телефони за таксуване в превозните средства също ще бъдат таксувани по схемата 30+.

"Това означава, че след първата употреба на вашата банкова карта, в следващите 30 минути, колкото и да се прекачвате, вие няма да бъдете таксувани. Във всяко ново превозно средство, в което се качвате, трябва да валидирате банковата си карта като пътуването ви в рамките на тези 30 минути остава на същата стойност - 1,60 лв.", допълни директорът на ЦГМ.

Столичната община планира да пусне два нови вида билети в градския транспорт - за време, които да пенсионират класическия хартиен билет.  Това съобщи за „Сега“ Зафир Зарков, общински съветник от ГЕРБ.

Колкото и да бъде ползвана банковата карта през деня, в края му пътникът ще бъдете тарифиран с максимум 4 лв., колкото е цената на дневната карта, което е много удобен начин за пътуване на тези, които ползват инцидентно градския транспорт, допълни Дилчев.

Билет 60+ осигурява възможност и на 59-та минута да се качите в превозно средство и да продължите пътуването до края. Цената на този билет е 2,20 лв.

С влизането в сила на новите тарифи за пътуване в градския транспорт на София се въвежда и нова глоба - за невалидиран превозен документ. Това става ясно от съобщение на Центъра за градска мобилност във "Фейсбук". Оттам пишат, че от 1 януари 2023 г.

За онези, които ползват градския транспорт редовно, най-удобни са дългосрочните превозни документи, посочи Дилчев.

Очаква се през следващата година да заработят и допълнителни приложения. Част от екипите за контрол на Центъра за градска мобилност ще бъдат оборудвани с боди камери, с които ще се записва работата им през целия ден. Контрольорите ще имат право да снимат проверките, които осъществяват. Очаква се това да намали напрежението при осъществяването на служебните им задължения.

В момента билетът за нередовен пътник, продаван от контрольора, е 30 лв. От Нова година цената му ще бъде повишена на 40 лв.

Още по темата